Elektros rinka liberalėja, tačiau kaina greitai nekris

Kitąmet Lietuvai planuojant dar labiau atverti mažmeninės elektros prekybos rinką – pasirinkti iš ko pirkti elektrą tuomet galės visi nebuitiniai vartotojai – vis labiau aktyvėja ir nepriklausomi elektros tiekėjai.
Elektros stulpai
Elektros stulpai / „Scanpix“ nuotr.

Didžiąją dalį reguliuojamųjų  vartotojų elektra aprūpinanti „Lesto“ bendrovė sako augančios konkurencijos nesibaiminanti , nes stipriai numušti kainas vargu ar kam pavyks, o  vartotojai dažnai renkasi patikimą tiekėją.

Net ir labiau atvėrus rinką nepriklausomiems elektros tiekėjams didelių elektros kainų pokyčių, kitąmet vargu ar galima tikėtis, prognozuoja tvirčiau į Lietuvos rinką žengti ketinantys Latvijos energijos tiekėjai. Elektros kaina visose Baltijos šalyse vis labiau priklauso nuo „Nordpoolspot“ biržos kainų, kur jas diktuoja Šiaurės Skandinavijos šalys, praneša LRT „Panorama“.

„Kitąmet elektros kaina rinkoje neturėtų smarkiai keistis, nes Šiaurės šalyse elektra paprastai kainuoja pigiau negu Europoje. Tačiau ten dažniau kainos kyla ar krinta dėl potvynių ar sausros, nes elektrą gamina hidrolektrinės. Susijungusios su Šiaurės rinka Baltijos šalys turi suprasti, kad dabar jos labiau priklauso ir nuo ten vykstančių kainų svyravimų“, – sako „Latvenergo“ plėtros skyriaus vadovas Gatis Junghansas.

Dešimtadalį visos Lietuvoje suvartojamos elektros jau tiekiantys latviai, kitąmet norėtų užimti apie 18 procentų mažmeninės elektros rinkos, tačiau sako naujus vartotojus viliosiantys ne mažesnėmIs kainomis, o paslaugų kokybe.

„Elektros rinkoje visų energijos tiekėjų kainos yra  panašios. O jei ir skiriasi, tai labai nedaug. Tačiau tie vartotojai, kurie jau yra mus pasirinkę, aišku, rinkosi dėl kainos“, – sako „Latvenergo“ plėtros skyriaus vadovas.

Anot ilgą laiką rinkos lydere buvusios ir iki šiol visiems reguliuojamiems vartotojams energiją tiekiančios „Lesto“ bendrovės vadovo, tiekėjo pasirinkimą dažniausiai vis dėlto  nulemia kaina ir tiekimo garantijos.

„šiuo atveju labiausia veikia tai kaina. Ne tiktai kaina,  be abejo, bet ir to tiekėjo vardas ir jo padėtis rinkoje taip pat yra svarbu ir kai kurie tiekėjai renkasi patikimą gal būt nepriklausomą tiekėją, gal būt už aukštesnę kainą, bet jisai nori patikimą elektros tiekimą“, – sako „Lesto“ generalinis direktorius Arvydas Tarasevičius.

Kainų komisijos duomenimis nepriklausomų elektros tiekėjų licencijas Lietuvoje jau turi daugiau kaip 60 bendrovių. Tačiau aktyviai dirba maždaug 25 nepriklausomi tiekėjai, kurie užima apie pusę visos mažmeninės elektros rinkos. Elektros rinkos liberalizvimas Lietuvoje prasidėjo beveik prieš trejus metus. Tuomet pirkti elektrą iš pasirinkto tiekėjo galėjo tik patys stambiausi vartotojai. Iki 2015-tųjų metų pasirinkti vartotoją galės ir kol kas tik iš „Lesto“ elektrą perkantys gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius