Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Estijos infliacija pernai buvo viena didžiausių ES

Praėjusiais metais Estijoje vartotojų kainos (VKI) vidutiniškai augo 5,0 proc. ir buvo vienos didžiausių Europos Sąjungoje (ES). Didžiausią poveikį vartojimo kainoms praėjusiais metais darė 9,7 proc. brangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 6,2 proc. – elektra, šildymas ir 12,2 proc. brangesnis kuras. Šiais metais infliacija mažės, tačiau prognozuojamas kainų šokas 2013 m., praneša „Danske“ bankas.
Estiška dviejų eurų moneta
Estiška dviejų eurų moneta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmąjį šių metų pusmetį VKI kainos augo sparčiau nei prognozavo bankas. Tai iš esmės lėmė išorinės tendencijos – sparčiai augusios pasaulinės maisto kainos. Nepaisant sparčiai atsigaunančios ekonomikos, reikšmingo spaudimo kainoms iš paklausos pusės nebuvo stebima.

Kita vertus, tam tikra rizika, kad atsigaunanti darbo rinka gali didinti infliaciją buvo. Tačiau, kaip ir buvo prognozuota, antrąjį šių metų pusmetį stebėjome jau stabilesnes VKI tendencijas ir metiniai augimo tempai gana stabiliai mažėjo.

„Danske” bankas prognozuoja, kad ateinančiais metais vartojimo kainų augimo tempas turėtų mažėti toliau. Tikėtina, kad ženkliai sulėtėjęs Estijos ekonomikos augimas neigiamai paveiks darbo užmokesčio tendencijas – o tai reiškia, kad infliacija tik mažės.

Tikėtinas infliaciją didinantis veiksnys – šiek tiek pabrangusi elektra. Didžiausias šokas Estijos gyventojus ir įmones ištiks 2013 m., kai visiškai atsivers elektros rinka. Estijos centrinio banko vertinimu, elektros kainos Estijoje gali šoktelėti iki 20 proc. Tai lems iki 1 procentinio punkto didesnę infliaciją (įvertinus tiek tiesioginį, tiek ir netiesioginį poveikį).

Bankas taip pat prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija Estijoje šiemet sumažės iki 2,8 proc. Tačiau yra tam tikra rizika, kad ji gali būti didesnė nei baziniame prognozių scenarijuje. Tai gali lemti sparčiau augsiančios naftos kainos. „Danske” bankas prognozuoja, kad naftos kaina vidutiniškai bus 112 JAV dolerių už barelį šiais metais, nors yra tam tikra rizika, kad kaina gali būti ir didesnė, atsižvelgiant į pastaruoju metu mažėjančias naftos atsargas ir teigiamas JAV ekonomikos perspektyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje