Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Euroobligacijos nuskriaustų stipriausias Europos ekonomikas

Jei vienas lietuvis per savaitę suvalgo dvi vištas, o kitas – nė vienos, tačiau vidutiniškai abu suvalgo po vištą. Taip ir Europos valstybės – kol vienos sukandusios dantis veržiasi diržus, kitos švenčia gyvenimą, tačiau dėl glaudžių ekonominių ryšių maždaug taip pat blogai yra visiems – ir taupantiems, ir leidžiantiems svetimus pinigus.
Taupyklė
Taupyklė / Jānis Saliņš BFL/F64 nuotr.

Susipynusi valstybių ekonomika tiesiog neleidžia Vokietijai ar Prancūzijai palikti likimo valioje krizėje įklimpusių valstybių – Airijos, Graikijos, Portugalijos ir į tą pačią duobę grimztančių Italijos ir Ispanijos.

Nuo tolesnės šių valstybių ekonomikos raidos priklausys ir stipriausių pasaulio ekonomikų likimas. Vienas euro zonos aukščiausiųjų pareigūnų svarstomas euro zonos valstybių, o ir euro zonos bei visos Europos Sąjungos, gelbėjimo planas – bendros euro zonos valstybių obligacijos.

Banko „Danske“ analitikai teigia, kad šis žingsnis yra realus, visgi artimiausiu metu greičiausiai nebus žengtas. Vokietijos kanclerė Angela Merkel nepritaria rizikų kolektyvizavimui, o bendros euro zonos obligacijos reikštų pigsiantį skolinimąsi krizės kamuojamoms valstybėms ir brangsiančias paskolas Europos ekonomikos milžinėms, labiausiai – Vokietijai ir Prancūzijai.

Savaitraščio „Ekonomika.lt“ pakalbintas SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigė, kad euro obligacijos būtų labai didelė našta geriausioms euro zonos valstybėms.

„Visuomet miniu pavyzdį apie namų bendriją: joje gyvena viena šeima bedarbių, kuri dar ir pagirtauja, o kiti gyvena tvarkingai. Jei tie girtaujantieji norėtų pasiimti paskolą, jos negautų, bet jie pasikviečia namų bendriją, kurios finansų vaizdas geresnis, ir paprašo jos paimti paskolą“, – svarstė G.Nausėda.

„Danske“ analitikų teigimu, euro zonos obligacijų sukūrimas reikštų išnyksiantį rinkų spaudimą  šalims individualiai spręsti fiskalines problemas. Esą svarbu, kad spaudimas spręsti šalies finansines problemas būtų trejopas – valstybes turi prižiūrėti institucijos, rinka ir kitos valstybės.

Kol kas stiprus yra tik rinkos spaudimas, o tam, kad sėkmingai veiktų euro obligacijos, būtina, kad pabustų  kitos valstybės ir tarptautinės institucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius