-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos lyderiai sieks iki trečiadienio galutinai susitarti dėl euro zonos skolų krizės sprendinių

Europos lyderiai iki trečiadienio sieks galutinai suformuluoti ilgalaikius sprendinius, turinčius padėti įveikti skolų krizę, o Italija pažadėjo imtis reformų, turinčių apsaugoti nuo niokojančio krizės išsiplėtimo.
Krizė euro zonoje
Krizė euro zonoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungos (ES) lyderiai ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde gyrė „gerą pažangą“, padarytą per sekmadienį vykusį pirmąjį viršūnių susitikimą, siekiant įveikti krizę, kuri grasina nugramzdinti pasaulį į naują recesiją.

Kita vertus, Bendrijos prezidentai ir premjerai išvyko iš Briuselio, nepaviešino beveik jokių konkrečių sprendinių, tik žadėjo viską atskleisti per antrąjį susitikimą trečiadienį, nors tarptautinės bendruomenės ir rinkų spaudimas didėja.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, regis, išsprendė savo nesutarimus, o per spaudos konferenciją jie sakė žurnalistams, jog buvo pasiektas „gana platus susitarimas“ dėl pagrindinio diskusijų klausimo – ES finansinio gelbėjimo fondo sustiprinimo.

Lyderiai nerimauja, kad 440 mlrd. fondo gali nepakakti, jeigu tektų gelbėti kurią nors didelę šalį, tokią kaip Italija. Dėl šios priežasties ieškoma būdų, kaip sustiprinti šio fondo galias, neskiriant jam daugiau pinigų.

„Darbas tęsiamas ir vyksta gerai, – pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso. – Tikimės, kad šie sprendimai bus priimti per 72 valandas, ir esu tikras, kad šie sprendimai bus priimti.“

ES prezidentas Hermanas Van Rompuy teigia, jog tebenagrinėjami du variantai.

 

Siekiant užkirsti kelią tokios krizės pasikartojimui, lyderiai taip pat pareiškė esantys pasiruošę pakeisti ES sutartis

 

 

Vienas iš jų – jog Europos finansinio stabilumo fondas (EFSF) suteiks garantijas investuotojams, kad jie nepatirs nuostolio, nuvertėjus išplatintoms obligacijoms. Tokiu būdu mėginama įtikint atsargius rinkų žaidėjus išpirkti netvirtų ekonomikų skolas.

Kita galimybė – sukurti antrąjį fondą, mėginant pritraukti lėšas iš Bendrijai nepriklausančių šalių, tokių kaip Kinija, nors šis pasiūlymas pakurstė ginčus ES viduje.

Naudodami šias finansines priemones, lyderiai tikisi „pakelti“ EFSF iki trilijono eurų. Tikimasi, jog tokios garantijos padėtų nuraminti sudirgusias finansų rinkas.

H.Van Rompuy sakė žurnalistams: „Gali netgi nutikti taip, kad suderinsime šiuos du modelius ir gausime kaupiamąjį efektą.“

Europos lyderiai taip pat pasiekė proveržius, sprendžiant du glaudžiai susijusius sudėtingus klausimus: mėginimą nurašyti dalį didžiulių Graikijos skolų ir pastangas užtikrinti, kad bankams pakaktų išteklių atlaikyti šiuos nuostolius.

Viršūnių susitikime nebuvo priimta jokių konkrečių sprendinių šioje srityje, tačiau tęsiamos derybos su bankais, kad jie prisiimtų nuostolius, nurašant beveik pusę jų supirktų Graikijos obligacijų.

Graikijos premjeras Georgas Papandrėjas paragino priimti „gyvybingą sprendimą dėl Graikijos skolos – ypač dėl privačių Graikijos bankų dalyvavimo), taip pat pensijų fondų ir draudimo įmonių.“

ES taip pat siekia, kad bankai padidintų savo kapitalą, norint užtikrinti, kad patiriami nuostoliai neatves jų į finansinę aklavietę. Apskaičiuota, jog tam prireiks 107-108 mlrd. eurų, sakė diplomatai.

Po daugelį valandų trukusio spaudimo Italijai sumažinti savo 1,9 trln. eurų skolą, šios šalies premjeras Silvio Berlusconi pažadėjo pirmadienį surengti neeilinį ministrų kabineto posėdį, kuriame bus mėginama susitarti dėl reformų.

„Noriu pasinaudoti šia padėtimi ir pažiūrėti, ar gebėsime imtis priemonių, kurių iki šiol negalėjau įgyvendinti dėl nesutarimų su dauguma“, – S.Berlusconi sakė žurnalistams.

H.Van Rompuy paragino Italiją imtis „didelių pastangų“, taip pat sakė, kad ES lyderiai darbuosis „ranka rankon“ su S.Berlusconi, siekiant užtikrinti, kad duoti pažadai būtų išpildyti.

Paklaustas, kas nutiktų, jeigu šalys nesugebėtų atlikti užduotų namų darbų iki trečiadienio, jis atsakė trumpai ir konfidencialiai: „Jos vykdys įsipareigojimus.“

A.Merkel taip pat ragino „patikimai“ sumažinti Italijos įsiskolinimus, siekiant išgelbėti euro zoną.

„Italija yra didelė ekonomikos jėga, tačiau Italija taip pat turi labai daug skolų, kurios privalo būti sumažintos patikimu būdu per kelerius ateinančius metus“, – pabrėžė ji.

Siekiant užkirsti kelią tokios krizės pasikartojimui, lyderiai taip pat pareiškė esantys pasiruošę pakeisti ES sutartis, kad būtų galima užtikrinti didesnę euro zonos ekonomikų integraciją, taip pat griežtesnes sankcijas pažeidinėjantiems taisykles.

Kita vertus, šie planai išprovokavo dešimties euro zonai nepriklausančių ES šalių protestus, o Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas perspėjo, kad tokie krizės sprendiniai gali sukelti susiskaldymą Bendrijos viduje.

„Yra pavojus..., kad kol euro zona stengiasi suartėti, yra rizikos, kad šalys, nenaudojančios euro... gali pamatyti, jog euro zonos šalys pradeda priiminėti sprendimus, kurie veikia vieningąją rinką“, – pabrėžė jis.

D.Cameronas sakė siekiantis, kad į galutinį pranešimą būtų įtraukti saugikliai, turintys užkirsti kelią tokiam scenarijui. Pasak diplomatų, nesutarimai dėl šio komunikato teksto tęsėsi iki pat susitikimo pabaigos.

Galutiniame pranešime tvirtinama, kad „lygias galimybes turi turėti visos šalys narės, įskaitant nedalyvaujančias euro (zonoje)“.

Dabar visų dėmesys krypsta į trečiadienio susitikimą, baiminantis, kad rinkas gali ištikti krachas, jeigu nebus priimtas „išsamus paketas“ iki Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo, kuris vyks Kanuose lapkričio 3–4 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius