Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga Baltarusijai suteiks 3 mlrd. eurų pagalbą, jei rinkimai bus laisvi

Jeigu rinkimai Baltarusijoje bus laisvi ir atviri, ši šalis gali tikėtis 3 mlrd. eurų paramos iš Europos Sąjungos, pareiškė antradienį Minske besilankantis Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.
Aliaksandas Lukašenka
Ryžtingas Aleksandas Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų vertinimu, Baltarusija sąžiningų rinkimų atveju gali tikėtis 3 mlrd. eurų sumos per trejus metus“, – sakė R.Sikorskis.

Lenkijos URM vadovas pabrėžė, kad „rinkimų kokybė, o ne jų rezultatas“ rūpi Europai. „Rezultatą turi apibrėžti Baltarusijos žmonės“, – pridūrė jis.

R.Sikorskis tvirtino į Minską atvykęs kartu su Vokietijos užsienio reikalų ministru Guido Westerwelle (Gvidu Vestervele), kad „perduotų valdžiai ir visuomenei, jog mes laikome jus europine tauta, todėl, čia būtina laikytis tokių vertybių kaip demokratija, įstatymai ir tautinių mažumų teisės“.

Lenkijos ministras sakė, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka „prisiekdamas mums pažadėjo, kad rinkimai bus sąžiningi, ir mažumų teisių bus laikomasi“. „O mes versime jį laikytis žodžio“, – pridūrė jis.

„Mes matuosime ne pagal žodžius, o pagal darbus“, – savo ruožtu pažymėjo Vokietijos užsienio reikalų ministras G.Westerwelle.

Pasak jo, ES kreips dėmesį į tai, ar turės galimybę laisvai dirbti stebėtojai, ar kandidatams prieinama žiniasklaida, kaip vyksta rinkimų kampanija ne tik rinkimų dieną, bet ir per visą rinkiminį laikotarpį.  Į Europą yra vienintelis kelias – laisvi ir sąžiningi rinkimai.

„Į Europą yra vienintelis kelias – laisvi ir sąžiningi rinkimai“, – pabrėžė G.Westerwelle ir pridūrė, jog šie žodžiai skiriami ne tik valdžiai, bet ir Baltarusijos piliečiams.

„Europai reikia geros kaimynystės, partneriškų santykių su Baltarusija, tačiau šis tiltas į Europą laikosi ant tokių šulų kaip demokratija, teisinė valstybė, žmogaus teisės, laisvi ir sąžiningi rinkimai“, – sakė G.Westerwelle.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Martynovas pažymėjo, kad „abi pusės rimtai stengiasi gerinti santykius“. „Mes turime galimybę pagerinti šiuos santykius, abi pusės ketina šia galimybe pasinaudoti“, – pareiškė jis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius