Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Forbes“ sudarė pačių perspektyviausių profesijų sąrašą aukštųjų mokyklų absolventams

Žurnalas „Forbes“ paskelbė sąrašą profesijų, kurios JAV aukštųjų mokyklų absolventams artimiausią dešimtmetį garantuoja gerą uždarbį ir karjeros galimybes, nepaisant recesijos ir aukšto nedarbo lygio pasaulyje ir pačiose Jungtinėse Valstijose.
Doleriai
Doleriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši prognozė buvo sudaryta kartu su Kalifornijos universiteto specialistais, apklausiant pirmaujančių kompanijų vadovus ir remiantis oficialiais JAV vyriausybės duomenimis.

„Forbes“ konstatuoja, kad daugybė naujų darbo vietų atsiras sveikatos apsaugos sferoje. Čia reikės specialistų, sugebančių derinti medicinos, technikos ir teisės žinias, apdoroti įvairių tyrimų kompiuterinius duomenis ir jungti juos į bendrą sistemą.

Informacinių technologijų srityje iki 2018 metų darbo vietų skaičius padidės penktadaliu. Čia galės įsidarbinti inžinieriai, analitikai ir kompiuterių specialistai.

Ypatingai išskiriama audringai besivystanti mobiliųjų įtaisų terpė. Čia reikės žaidimų, grafikų, diagramų ir kitų pramoginio turinio vizualinių programų kūrėjų.Geras galimybes įsidarbinti turės ir chemikai bei biologai, kadangi JAV laukiamas dvigubo farmacinės industrijos augimo šuolis. Prognozuojama, kad per artimiausią dešimtmetį farmacinės industrijos apyvarta išaugs iki 1,3 trilijono dolerių per metus. Be darbo neliks ir gerontologai.

Daug naujų specialistų prireiks ir teisinių paslaugų bendrovėms, kurios užsiima su medicina susijusių klausimų sprendimu.

Darbo rinkoje taip pat trūksta duomenų analizės ir apdorojimo specialistų, nes informacijos kiekis kas trejus metus pasaulyje padvigubėja. Kovai su sukčiavimu internete, kompiuterinių sistemų saugumo užtikrinimui, vartotojų nuotaikų prognozių kūrimui ir prekinių ženklų pristatymo bei vystymo kampanijoms bus reikalingi kompiuterių inžinieriai, sugebantys kurti algoritmus ir apdoroti statistiką.

Vakansijų skaičius inžinieriams-programuotojams padvigubės jau šiemet.

Didelio poreikio darbo rinkoje sulauks ir žurnalistai, tačiau jiems darbą siūlys ne tradicinė žiniasklaida, kuri ir toliau mažins darbuotojų skaičių, o įvairūs internetiniai naujienų projektai su daugialypės terpės elementais ir socialiniai tinklai. Išskirtinis tokių žurnalistų bruožas – darbo su kompiuterinėmis sistemomis įgūdžiai ir sugebėjimas kurti kokybišką turinį.

Ypatingai išskiriama audringai besivystanti mobiliųjų įtaisų terpė. Čia reikės žaidimų, grafikų, diagramų ir kitų pramoginio turinio vizualinių programų kūrėjų.

Ekonomikos vystymasis skatins ir tokias veiklos sritis, kaip „žaliųjų“ technologijų diegimas, jūrinės  įvairovės tyrinėjimai ir apsauga, darbo saugumo užtikrinimas.

Perspektyvi artimiausią dešimtmetį išliks ir vertėjo, mokančio anglų ir ispanų kalbas, profesija. Taip pat darbo netruks anglų kaip užsienio kalbos mokytojams. Ispanų kalba valstybinė yra 21 šalyje. Ja kalba 350 mln. žmonių, įskaitant 31 mln., kurie gyvena pačiose JAV. Ispaniškai kalbantys išeiviai iš Lotynų Amerikos yra pati gausiausia etninė „mažuma“ Jungtinėse Valstijose.

Neblogos perspektyvos rasti darbą išlieka pedagogams, kurie moko ne vaikus, o suaugusiuosius.

„Forbes“ pažymi, kad nepaisant didelio nedarbo JAV, koledžų absolventai turi dvigubai didesnes galimybes įsidarbinti nei diplomo neturintys asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius