Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G20 sutarė dėl valiutų kursų pokyčių ir žada kurti sistemą, perspėsiančią apie artėjančią krizę

Didžiojo dvidešimtuko (G20) lyderiai Seule (Pietų Korėja) susitarė dėl valiutų kursų pokyčių ir sistemos, kuri iš anksto perspėtų apie finansines bėdas ir padėtų išvengti ekonomikos krizės pasikartojimo, kūrimo.
Pasaulio lyderių fotosesija
Pasaulio lyderių fotosesija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša agentūra „Bloomberg“, Didžiojo dvidešimtuko finansų ministrai kitais metais turės sukurti sistemą, galinčią identifikuoti pasaulio ekonomikos disbalansą, ir pasiūlyti veiksmus šiai bėdai spręsti.

JAV atstovai skelbia, kad susitikime susitarta ir dėl valiutų kursų – jie turės keistis laipsniškai. Aukštas pareigūnas, nenorintis kad jo tapatybė būtų atskleista, sakė, kad siekti susitarimo JAV padrąsino brangstantis Kinijos juanis.

„Morgan Stanley“ valdybos pirmininko Azijoje Stepheno Roacho teigimu, šis sutarimas gali nukreipti dėmesį nuo dviejų milžinių – JAV ir Kinijos – ginčo dėl juanio kurso.

G20 susitikimas Seule vyksta kaip tik tuo metu, kai Airijai brangsta skolinimasis – nuogąstaujama, kad Europos Sąjungai teks gelbėti į skolas įklimpusią valstybę.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda ketvirtadienį kalbėdamas su 15min.lt sakė, kad G20 atstovai susitikime gali aptarti Airijos problemas. Tačiau šį klausimą, anot jo, reikėtų nagrinėti platesniu kontekstu, nes valstybių, susiduriančių su tokiomis pačiomis problemomis, Europoje gali atsirasti ir daugiau.

„Viena valstybė – Graikija – jau buvo, tik tas gaisras buvo numalšintas. Europos pastangos kurti stabilesnę finansų sistemą, aišku, yra sveikintinos ir šitie žingsniai turbūt sulauks tik pritarimo“, – tikino SEB banko prezidento patarėjas.

Savo ruožtu agentūra „Bloomberg“ praneša, kad G20 lyderiai penktadienį gali išplatinti su Airijos problemomis susijusį pareiškimą.

Tiesioginę Didžiojo dvidešimtuko konferencijos retransliaciją stebėkite 15min.tv, o analitikų komentarus apie G20 nutarimus skaitykite naujienų portale 15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius