-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

George'as Sorosas ir 95 ekonomistai parašė laišką 17 euro zonos šalių vadovams

JAV investuotojas George'as Sorosas ir 95 žinomi ekonomikos ekspertai bei verslininkai parašė laišką 17 euro zonos šalių vadovams.
G.Sorosas
G.Sorosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atviro laiško autoriai publikavo jį leidinyje „The Financial Times“ ir keliuose Europos laikraščiuose.

Laiške eurozonos vadovai įspėjami dėl gresiančios pasaulinės finansų sistemos griūties. Laiško autoriai pateikia keletą patarimų, kaip išvengti katastrofos. Ekspertų nuomone, veiksmai, kurių griebėsi dabartinė valdžia, yra akivaizdžiai nepakankami ir pavėluoti. Laiške siūloma euro zonos šalims sukurti bendrą Finansų ministeriją. Taip pat patariama sustiprinti bankų veiklos kontrolę ir patvirtinti bendrą šalių ekonominę strategiją, kurios pagrindas – biudžetinių lėšų suvienijimas.

Laiško autoriai teigia, kad Europos centrinis bankas ir Europos stabilizacijos fondas turėtų susijungti ir padėti didinti bankų kapitalą, atlaisvinti ant jų kaklo kabančią skolų kilpą.

G.Sorosas jau nebe pirmą kartą pataria Europai, kaip kovoti su skolų krize. Anksčiau milijardierius siūlė eurozonos šalims išleisti bendras konsoliduotas obligacijas. Jo manymu, tokios priemonės leistų šalims, slegiamoms nepakeliamų skolų, pigiai skolintis atvirose rinkose. Tačiau verslininkas pripažino, kad tokiu atveju labiausiai nukentėtų Vokietija.

Investuotojas taip pat pataria sukurti pasitraukimo iš euro zonos mechanizmą, kad vienos šalies bankrotas nenuskandintų ir kitų.

Primename, kad euro zonoje labiausiai dėl skolų krizės kenčia Graikija, Airija ir Portugalija. Jos jau kreipėsi pagalbos į ES ir TVF. Dėl sumažintų reitingų šios šalys jau nebegali pasiskolinti pinigų priimtinomis sąlygomis.

Finansinių sunkumų patiria ir Italija, Ispanija bei ES ekonominiai flagmanai Vokietija ir Prancūzija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius