Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijai atsigauti prireiks dešimtmečio

Graikija kitąmet dar nesugebės grįžti į pagrindines rinkas – atkurti konkurencingą ekonomiką šiai šaliai prireiks mažiausiai dešimtmečio, prognozuoja Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble.
Graikija gali pasitraukti iš euro zonos
Graikija gali pasitraukti iš euro zonos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Graikijai reikės dešimtmečio, o ne ne metų, kad atkurtų konkurencingumą“, – įsitikinęs Angelos Merkel vadovaujamos vyriausybės ministras.

Su nerimu apie  galimą Graikijos nemokumą  kalba ir Vokietijos ekonomistas  Michaelis Heise. Pasak jo, jei šiuo metu Graikijos deficitas bus mažinamas itin kietai, tai gali sukelti dar didesnių problemų euro zonoje.

„Netikiu, kad dabar teisinga būtų atlikti tokius karpymus“, – sako jis reaguodamas į Graikijos spaudoje pasirodžiusią, bet paneigtą informaciją, esą viena iš svarstomų galimybių yra skelbti visišką Graikijos nemokumą atsisakant 50 proc. šalies skolų.

Pasak ekonomisto, toks scenarijus sukurtų dar daugiau problemų ir padidintų riziką kilti „domino efektui“ kitose euro zonos šalyse.

Atėnai paneigė informaciją apie Graikijos finansų ministro Evangelosas Venizeloso siūlymus, kaip išlipti iš finansų duobės.

Vokietijos kanclerė A.Merkel penktadienį pabrėžė, kad nemoki Graikija „nėra pasirinkimas“, nes sunku būtų numatyti, kokią žalą sukeltų šalies paskelbimas nemokia.

Tuo tarpu smarkiai prasiskolinusiai Italijai prognozuojamas geresnis likimas. Vokietijos finansų ministras pažymėjo, kad Italijos skola yra suvaldoma ir šalis gali grįžti į vežės pakankamai greitai.

Tai, kad „Standard & Poor's“ numušė šalies skolinimosi reitingą, pasak ministro, rodo padrąsinimą Italijai numatytų taupymo priemonių imtis greičiau ir atsakingiau.

Tačiau Italijos ekonomikos ministras Giulio Tremontis penktadienį pareiškė, kad dabar Europos ateitis yra Vokietijos rankose ir būtent ši šalis turi nuspręsti, ar verta saugoti ekonominę sąjungą.

„Dabar viskas priklauso nuo Europos, o Europa priklauso nuo Vokietijos, nuo jos gebėjimo apsispręsti ir suprasti, kad Europa yra visų interesas, taip pat ir pačios Vokietijos“, – kalbėjo Italijos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius