-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos biudžeto deficitas šiemet gerokai sumažėjo

Nors Graikijoje siaučia recesija, šalies biudžeto deficitas sausio-rugsėjo mėnesiais sumažėjo nuo 20,1 mlrd. eurų tuo pat laikotarpiu pernai iki 12,6 mlrd. eurų, rodo finansų ministerijos duomenys.
Graikijos vėliava
Graikijos vėliava / AP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybei ryžtingai karpant išlaidas, devynių mėnesių deficitas yra mažesnis nei Graikijos tarptautinių kreditorių nustatytas 13,5 mlrd. eurų lygis, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Graikijos biudžeto išlaidos sausio-rugsėjo mėnesiais sumažėjo nuo 57 mlrd. eurų metais anksčiau iki 49,4 mlrd. eurų. Grynosios biudžeto įplaukos smuktelėjo nuo 36,8 mlrd. eurų 2011 metų sausio-rugsėjo mėnesiais iki 36,7 mlrd. eurų ir buvo mažesnės nei planuoti 38 mlrd. eurų.

Pasak finansų ministerijos atstovo, „devynių mėnesių rodikliai buvo ne tokie patenkinami kaip aštuonių mėnesių rodikliai, ir tai lėmė mokesčių inspektorių rugsėjį surengtas streikas. Dėl šio streiko nesurinktos maždaug 500 mln. eurų įplaukos iš mokesčių. Dabar ši suma bus įtraukta į spalio mėnesio duomenis.“

Tačiau toks rezultatas šaliai brangiai atsiėjo, rašo leidinys. Ketvirtadienį paskelbtais duomenimis, nedarbo lygis liepą pašoko nuo 17,8 proc. tuo pat laikotarpiu pernai iki rekordinių 25,1 procento.

Prognozuojama, kad Graikijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet smuks 6,6 procento. Kitąmet, naujausiais vertinimais, BVP smuks 3,1 proc., o ne 2,2 proc., kaip prognozuota anksčiau.

Taip pat numatoma, kad recesija Graikijoje tęsis ir 2014 metais – tai bus jau septintieji ekonomikos nuosmukio metai. Spalio mėnesio prognozėmis, 2014 metais Graikijos BVP smuks 0,3 proc., tuo tarpu dar vasarą tikėtasi, kad tais metais šalies ekonomika paūgės bent 0,9 procento.

Agentūros „Bloomberg“ apklausti analitikai prognozuoja, kad Graikijos biudžeto deficitas šiemet sieks 8 proc. BVP, o kitąmet – 6,2 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius