Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB: Graikija nevykdo būtinų ekonomikos reformų

Užsitęsusios derybos su privačiais investuotojais dėl Graikijos skolos nurašymo masto kelia įtampą finansų rinkų dalyviams, „Biržos laikmatyje“ antradienį rašo SEB bankas.
Protestuotojų minia
Protestuotojų minia / Austėjos Banytės nuotr.

Akcijų rinkų kilimas, kurį stebėjome nuo mėnesio pradžios, pirmadienį, panašu, prislopo. Vakarų šalių ir besivystančių regionų akcijos krito atitinkamai 0,57 ir 1 proc. Nuo metų pradžios besivystančių šalių ir išsivysčiusių regionų akcijos pakilo atitinkamai 10 ir 5 proc. Auksas ir sidabras nuo metų pradžios pabrango atitinkamai  11 ir 21 proc.

Panašų brangimą patvirtino ir besivystančių šalių valiutos. Didelį investuotojų pasitikėjimą lėmė geresnį makroekonominiai rodikliai bei koordinuoti pagrindinių regionų centrinių bankų veiksmai, įskaitant ir ECB, kurių pagalba buvo sumažinta įtampa finansų rinkose dėl euro zonos valstybių skolų. Tačiau skolų krizės pabaigos kol kas nesimato ir toliau galima tikėtis gana nestabilių nuotaikų rinkose.

Užsitęsusios derybos su privačiais investuotojais dėl Graikijos skolos nurašymo masto kelia įtampą finansų rinkų dalyviams. Pirmadienį „S&P 500” indeksas nukrito 0,25 proc., NASDAQ – 0,16 proc., Europos indeksai smuko 1,0-1,6 proc. Doleris atitinkamai pabrango euro atžvilgiu 0,57 proc. – iki 1,3144 dolerio už eurą. Doleris yra teigiamai veikiamas rinkos neramumų ir ši priklausomybė ypač sustiprėja krizių laikotarpiais. Tad ekonomikos atsigavimas bei padidėjęs investuotojų noras rizikuoti lems didesnę dolerio priklausomybę nuo JAV ekonomikos būklės.

Europos vadovų susitikimas pirmadienį optimizmu nedvelkė. Graikijos vyriausybė vis neįvykdo pažadėtų ekonominių reformų. Vokietijos kanclerė Angela Merkel teigė, kad Graikijos skolos būklė labai prasta ir šaliai reikalinga didesnė pagalba iš privataus sektoriaus bei vyriausybių. Derybos dėl kitos pagalbos paketo dalies, kaip tikimasi, bus užbaigtos šią savaitę.

Graikijai reikia pagalbos, kad išpirktų 14,5 mlrd. eurų vertės obligacijas kovo 20 d. ir išvengtų bankroto. Taip pat investuotojai vis labiau nerimauja, kad Portugalijos likimas bus panašus į Graikijos, nors Europos Sąjunga ir Tarptautinis valiutos fondas teigia, kad Portugalijos skolos būklė yra gera. Portugalijos 5 metų obligacijų pajamingumas pirmadienį viršijo 20 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius