Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išaiškės Europos bankų egzamino rezultatai

Finansų rinkos nekantriai laukia penktadienį vakare pasirodysiančių bankų vadinamųjų streso testų rezultatų. Jei 91 didžiausias Europos skolintojas pasirodys gerai, įtampa dėl euro zonos krizės gali nuslūgti. Tačiau jei rezultatai pasirodys blogi, krizės infekcija plis toliau ir greičiau.
Bankomatas Berlyne
Bankomatas Berlyne / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį vakare turėtų paaiškėti Europos bankų testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatai.

Pasak ekonomistės Jekaterinos Rojakos, finansų rinkos nekantriai laukia testavimo rezultatų: „Kadangi yra įtraukiami pagrindiniai bankai, rezultatai parodys, ar investuotojų įžvelgiama grėsmė yra tikra. Nuo kitos savaitės vėl matysim tam tikrą rinkos apsiraminimą arba protrūkį.“

Antradienį paaiškėjo, kad 6 Ispanijos bankai neišlaikė streso testų dėl nepakankamo grynųjų pinigų, kurių reikia potencialiems nuostoliams kompensuoti, kiekio. Šių bankų, kaip ir kitų, kurie galbūt neišlaikys testų dėl tos pačios priežasties, greičiausiai bus pareikalauta didinti kapitalą.

Pernai streso testų neišlaikė 7 Europos bankai. 5 jų – Ispanijos. Pagrindinis priekaištas buvo taip pat per mažos grynųjų pinigų atsargos, reikalingos potencialiems nuostoliams padengti

Tačiau pernai daug kritikos sulaukė ir patys testai – esą jie buvo nepakankamai griežti. Todėl šiemet reikalavimai yra kiek didesni, be to, euro zoną krečiant krizei, visi rezultatai bus nagrinėjami per padidinamąji stiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius