Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandija: prisijungimas prie euro zonos duotų šaliai naudos

Nepaisydamas euro zonoje siaučiančios skolų krizės, Islandijos centrinio banko valdytojas Maras Gudmundssonas pareiškė, kad prisijungimas prie euro zonos būtų naudingas jo šaliai.
Euro simbolis prie Europos Centrinio Banko Frankfurte
Euro simbolis prie Europos Centrinio Banko Frankfurte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Duodamas interviu britų visuomeniniam transliuotojui BBC, M.Gudmunssonas pabrėžė, kad dabartinė skolų krizė euro zonoje kilo ne dėl bendros valiutos, o dėl prasto bankų reguliavimo.

„Kalbant apie valiutų kursus, nėra jokios panacėjos. Pasistengus, visada galima prisidaryti bėdų“, – sakė M.Gudmundssonas. Jis pridūrė, kad po bankų krizės nuvertėjusi Islandijos valiuta pridarė nemalonumų tiek verslui, tiek namų ūkiams.

Prisijungimas prie euro zonos esą sumažintų nepageidaujamą, su valiutų kursų svyravimais susijusią, riziką. Vis dėlto, M.Gudmunssono teigimu, Islandija galėtų egzistuoti ir euro zonoje, ir už jos ribų.

Problema ne euras, o bankai

Po to, kai Airija tapo antra euro zonos valstybe, kuriai prireikė Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paramos, abejojama euro zonos ateitimi. Baiminamasi, kad paramos prireiks kitoms su sunkumais susiduriančioms valstybėms ir euro išlikimui kils pavojus.

Tačiau Islandijos centrinio banko valdytojas sakė abejojantis, kad visų problemų priežastis yra bendra valiuta. Jo teigimu, problemos greičiausiai kilo todėl, kad bankai neturėjo sukaupę pakankamai kapitalo ir nebuvo pakankamai griežtai kontroliuojami.

Anksčiau šiais metais Islandija, vis dar neišsivaduojanti iš 2008 metais kilusios recesijos, pradėjo derybas dėl narystės ES. Vienas iš stipriausių Islandijos argumentų, kodėl ji turėtų būti priimta, glaudūs jos prekybiniai, ekonominiai ryšiai su ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius