Įstatymas atsigręžė prieš pačius airius

2004 m. Airijos įstatymuose buvo padaryta pakeitimų siekiant pristabdyti vadinamąjį pašalpų turizmą, nes į šią salą ėmė plūsti geresnio gyvenimo ieškantys Rytų Europos gyventojai. Dabar tokia valstybės politika atsigręžė prieš pačius airius, rašo „Lietuvos žinios“.
Daugybė airių, praradusių darbą užsienyje, sumanė grįžti gyventi į tėvynę.
Daugybė airių, praradusių darbą užsienyje, sumanė grįžti gyventi į tėvynę. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai 2004 m. į Europos Sąjungą (ES) buvo priimta 10 naujų narių, Airija atidarė savo darbo rinką aštuonių pokomunistinių valstybių gyventojams. Prieš tai šalies Vyriausybė pakeitė socialinius įstatymus: atvykėliai gali pretenduoti į socialinę išmoką tik dvejus metus išgyvenę Airijoje ir dirbę legalų darbą.

Pasaulyje tęsiantis ekonomikos krizei, daugybė airių, praradusių darbą užsienyje, sumanė grįžti į tėvynę, bet paaiškėjo, kad jie nebeturi teisės gauti valstybės paramą ir socialinių išmokų gali tikėtis tik po dvejų metų. Tad didelė dalis grįžusiųjų atsidūrė labai sunkioje padėtyje.

Airija buvo viena populiariausių Vakarų Europos valstybių, kurią noriai rinkosi geresnio gyvenimo ieškantys ES piliečiai, tačiau praėjusių metų pabaigoje nedarbo lygis šalyje pasiekė 12,5 proc., o valstybės skola jau sudaro 75 mlrd. eurų. Dabar patiems airiams tenka ieškoti darbo užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius