Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italija kol kas neprašo pagalbos iš Europos Sąjungos

Italija šiuo metu nereikalauja euro zonos stabilumo mechanizmo pagalbos – supirkti šalies valstybines obligacijas, kad sumažėtų skolinimosi kaina, pranešė Italijos Banko vadovas Ignacio Visco.
Sicilija
Sicilija / Novaturo nuotr.

Ar reikės Romai Europos finansinio stabilumo  fondo (EFSF) ar jį pakeisiančio Europos stabilumo mechanizmo (EMS) pagalbos ateityje, daugiausia priklausys nuo Italijos biudžeto ir reformų, pranešė I.Visco interviu laikraščiui „Repubblica“.

I.Visco, kuris yra Europos centrinio banko Valdymo tarybos narys, taip pat pranešė, jog ekonominė situacija Italijoje ir euro zonoje tebėra tokia sudėtinga, kad „artimiausiais mėnesiais gali prireikti švelnesnės monetarinės politikos“.

Atsakydamas į klausimą, ar būtina Italijai papildoma euro zonos stabilumo mechanizmų pagalba, I.Visco patvirtino, kad „šiuo metu tokios būtinybės nėra“.

„Ateityje viskas priklausys nuo kelių veiksnių. Jeigu rinkos sugebės įtikinti save tuo, kad persilaužimas jau įvyko, jeigu Italija toliau laikysis biudžeto drausmės, taip pat sustiprins augimo skatinimo priemones, stabilumo fondo intervencija nebus būtina. Daug kas priklauso nuo mūsų pačių“.

Italijos, kurią slegia 2 trilijonų eurų skolą ir kuri yra apimta recesijos, obligacijų pelningumas padidėjo drauge su Ispanijos, kovojančios dėl galimybės skolinti rinkose, nepaisant rimtų biudžeto problemų, valstybinių obligacijų  pelningumu.

Italijos ministras pirmininkas Mario Monti ne kartą sakė birželį, jog būtina sukurti „lankstų ir veiksmingą“ mechanizmą patekti į skolų rinką, kad būtų galima stabilizuoti pelningumą. Jis taip pat pažymėjo, jog Roma galėtų būti suinteresuota pasinaudoti šiuo įrankiu, kad atremtų didėjantį spaudimą Italijos obligacijoms.

Nors nuolatinio stabilumo mechanizmo paleidimas atidėtas iki rugsėjo, laukiant Vokietijos Konstitucinio teismo verdikto, praėjusį ketvirtadienį ECB vadovas Mario Draghi pažymėjo, kad Centrinis bankas gali vėl supirkinėti valstybines obligacijas drauge su regiono stabilumo fondu, bet ne anksčiau kaip rugsėjį  ir tik jeigu šalys pačios kreipsis į stabilumo fondą ir priims griežtas pagalbos ir priežiūros sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius