-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonija prasiskolinusi labiau nei Graikija. Jos skola netrukus viršys kvadrilijoną jenų

Kaip pranešė „Bloomberg“, Japonijos finansų ministerijos duomenimis, pirmojo kitų metų ketvirčio pradžioje šalies skola bus apie 1,024 kvadrilijono jenų (32,867 trilijono litų).
Azijos rinkos antradienio rytą pasitiko smukimu.
Japonijos ekonomika išgyvena ne pačius geriausius laikus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Japonijos ministras pirmininkas Yoshihiko Noda penktadienį pasiūlė padidinti mokesčius, kad būtų galima nors šiek tiek sumažinti biudžeto deficitą. Pasak premjero, mokesčių pakėlimas leistų kitais metais papildyti biudžetą daugiau nei 11 trilijonų jenų (353 milijardais litų).

Be to, vyriausybė ketina parduoti savo valdomas kompanijų „Japan Tobacco“ ir „Japan Post Holdings“ akcijas. Japonijos valstybė valdo 50,1 proc. tabako gaminių kompanijos „Japan Tobacco“ akcijų, kurios vertos maždaug 1,8 trilijono jenų (57,8 milijardo litų). Kiek tikimasi gauti už valstybei priklausančias nacionalinės pašto tarnybos „Japan Post Holdings“ akcijas, nepranešama.

Y.Noda spalio pabaigoje parlamentui taip pat pristatė pagalbos nukentėjusiesiems nuo žemės drebėjimo ir cunamio, nuniokojusio dalį šalies šių metų kovą, pagalbos planą. Kaip pažymi „Reuters“, pagal šią programą nukentėjusiesiems ketinama iš biudžeto skirti 12,1 trilijono jenų (388 milijardus litų).

Japonijos valstybės skola siekia 200 proc. šalies BVP. Palyginimui, ties bankroto riba balansuojančios Graikijos skola siekia tik 170 proc. jos BVP. Vidutinis euro zonos rodiklis yra 85 proc., o Lietuvos valstybės skola pernai siekė 38 proc. BVP.

Jau 2011 metų sausį Japonijos vyriausybė pripažino, kad valstybės skola pasiekė kritinį lygį. Nepaisant to, ištisus metus vyriausybė ir toliau leido valstybės obligacijas, kad būtų iš ko kompensuoti žemės drebėjimo padarytus nuostolius gyventojams, šalies ekonomikai ir biudžetui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius