Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 02 /11:46

JAV beveik nuvijo nemokumo šmėklą

JAV Atstovų rūmai pritarė planui, pagal kurį valstybės skolos limitas bus pakeltas mažiausiai 2,1 trilijono JAV dolerių ir valstybės išlaidos bus sumažintos 2,4 trilijono dolerių ar dar daugiau, – praneša naujienų agentūra „Bloomberg“.
Metinis Baracko Obamos pranešimas Kongrese
Metinis Baracko Obamos pranešimas Kongrese. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atstovų rūmai už naująjį taupymo planą balsavo 269 už ir 161 prieš. Tam, kad planas taptų įstatymu, jį dar galutinai turi priimti Senatas ir pasirašyti šalies prezidentas Barackas Obama.

Balsavimas numatytas antradienį 18 val. Lietuvos laiku. Visgi atrodo, kad įtampa dėl JAV nemokumo gerokai nuslūgo. Manoma, kad Senatas yra vieningas ir balsuos už JAV skolos limito padidinimą ir biudžeto deficito sumažinimą.

Kai kurių ekonomistų teigimu, JAV priėmus sprendimą finansų rinkos greičiausiai vėl atsigręš į krizės kamuojamas Europos šalis, nes šurmulys dėl supervalstybės nemokumo visą dėmesį nukreipė JAV ekonomikos link.

Tiesa, daugelis ekonomistų sutinka, kad, nors šis sprendimas ir padėjo Jungtinėms Valstijoms kol kas išvengti didelių ekonominių bėdų, tai kažin ar išspręs ilgalaikes šalies įsiskolinimo problemas.

Valstybės skolos limito pakėlimas taip pat nereiškia, kad JAV nepraras aukščiausio skolinimosi reitingo. Tuo metu, kai „Moody's“ ir „Fitch“ JAV atžvilgiu yra nusiteikę pozityviau, „Standard & Poor's“ visgi gali įvykdyti savo pažadą sumažinti JAV skolinimosi reitingą. Ekspertai mano, kad tai gali vykti jau šią savaitę.

Tuo, kad šis susitarimas taps išsigelbėjimu JAV, abejoja ir ekonomistas Paulas Krugmanas, kurio analitinį straipsnį publikuoja „The New York Times“.

Specialisto teigimu, šiuo metu JAV ekonomika išgyvena didelį nuopuolį, ir tai tęsis tiek ateinančiais, tiek 2013-aisiais metais. „Blogiausia, ką galima buvo padaryti esant tokiai situacijai, sumažinti valstybės išlaidas, tokiu būdu iššaukiant dar didesnę depresiją, – teigia ekonomistas. Jo teigimu, neverta tikėtis, kad griežtos priemonės nuramins kompanijas ir vartotojus, kurie ims daugiau pirkti. – Taip nebūna, tai patvirtina daugybė tyrinėjimų, kurie remiasi istoriniais duomenimis.“

Priemones, kurių mėginama griebtis Jungtinėse Valstijose, P.Krugmanas vadina viduramžiškomis, kai ligas buvo bandoma gydyti nuleidžiant kraują, taip dar labiau pasunkinant susirgimą.

Specialisto teigimu, šis susitarimas gali būti laikomas ir respublikonų pergale bei Baracko Obamos pralaimėjimu. Anot P.Krugmano, respublikonai pamatė, kad jie gali spausti prezidentą, o jų reikalavimai bus įgyvendinti, tad nelieka abejonių, kad tuo jie bandys pasinaudoti ir ateityje. „The Times“ netgi ironiškai perdirbo rinkiminį B.Obamos šūkį „Taip, mes galime“ („Yes, we can“) į „Taip, mes galime. Tačiau jei tik leis respublikonai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius