-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV federalinio rezervų banko vadovas perspėjo Kongresą nepakenkti ekonominiam atsigavimui

JAV federalinio rezervų banko vadovas Benas Bernanke antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijoms gresia dar lėtesnis darbo vietų augimas, ir perspėjo, jog tolesnę grėsmę ekonomikai gali kelti trumpalaikis biudžeto išlaidų mažinimas ir finansinė suirutė.
Benas Bernanke
Benas Bernanke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Kongrese B.Bernanke sakė, jog naujausi rodikliai byloja apie „dar vangesnį darbo vietų augimą ateityje“, ir paragino įstatymų leidėjus daryti viską, kas įmanoma ekonomikos atsigavimui pagreitinti, kai Europoje krizė tebesięsia.

Galingiausio pasaulyje centrinio banko vadovas sakė, jog skubiai reikia sukurti patikimą planą, kaip sumažinti ilgalaikį deficitą ir pridūrė, kad derėtų „vengti fiskalinių veiksmų, kurie galėtų apsunkinti ekonominį atsigavimą“.

Respublikonų partijai vis dažniau kritikuojant Federalinį rezervų banką, kad stengdamasis paskatinti ekonominį augimą jis galimai rizikuota padidinti infliaciją, B.Bernanke paragino įstatymų leidėjus atlikti savo darbus.

„Monetarinė politika gali būti galingas įrankis, tačiau tai nėra panacėja“, – sakė jis, ragindamas priimti protingus sprendimus biudžeto politikoje, kurie padėtų „išvengti fiskalinių veiksmų, galinčių apsunkinti ekonominį atsigavimą“.

Pasigirdus reikalavimams nedelsiant ir smarkiai sumažinti biudžeto išlaidas, kaip tai daroma Europoje, B.Bernanke perspėjo, jog tokie veiksmai galėtų suduoti smūgį ekonominiam atsigavimui, kuris ir dabar yra „kur kas mažiau spartus, nei mes tikėjomės“.

„Akivaizdžiai reikia pagerinti ilgalaikių biudžeto sprendimų priėmimo procesą, rasti daugiau prognozavimo (galimybių) ir aiškumo, tačiau vengti griūties finansų rinkose ir ekonomikoje“, – sakė jis.

JAV federalinio rezervų banko vadovas Kongrese pasirodė padidėjus susirūpinimui, kad Europos skolų krizė neprasiveržtų už jos ribų.

„Sunku spręsti, kaip šie finansiniai sunkumai paveikė JAV ekonomiką, tačiau atrodo yra mažai abejonių, kad jie pakenkė namų ūkiams ir pasitikėjimui versle bei kelia nuolatinį pavojų augimui“, – sakė B.Bernanke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius