-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įstatymų leidėjams nepavyko susitarti, kaip sumažinti šalies skolą

JAV įstatymų leidėjai pirmadienį atsisakė mėginimų paimti į savo rankas didėjančios šalies skolos kontrolę, duodami suprasti, kad Vašingtonas tikriausiai nesugebės išspręsti ginčo dėl mokesčių ir išlaidų iki 2013 metų.
Doleriai
Doleriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Respublikonai ir demokratai, įeinantys į Kongreso specialų komitetą, sudarytą ieškoti būdo skolai sumažinti, pripažino savo pralaimėjimą.

Tokia derybų baigtis dar labiau sustiprins pojūtį tarp rinkėjų ir investuotojų, jog politinio isteblišmento politikai pernelyg atitolę vieni nuo kitų, kad kovotų su didžiuliu biudžeto deficitu ir nacionaline skola, kuri jau beveik prilygo visai Amerikos ekonomikai.

Įstatymų leidėjai dabar bus dar mažiau linkę į kompromisą, nes jie dėmesį nukreipė į 2012 metų lapkričio rinkimus.

„Nors ir nesugebėjome įveikti nesutarimų komitete, mes užbaigiame šį procesą visi tikėdami, kad nacionalinė biudžeto krizė gali būti išspręsta ir kad mes negalime palikti šios problemos sprendimo kitai kartai“, – sakoma bendrame respublikono Jebo Hensarlingo ir demokrato Patty Murray pareiškime.

Tačiau įstatymų leidėjai dabar bus dar mažiau linkę į kompromisą, nes jie dėmesį nukreipė į 2012 metų lapkričio rinkimus.

Kaltų paieškos prasidėjo praėjus vos kelioms minutėms po komiteto pareiškimo.

Prezidentas Barackas Obama Baltuosiuose rūmuose sakė, kad respublikonai sužlugdė derybas, atsisakę svarstyti, kaip padidinti mokesčius turtingiesiems.

„Jie tiesiog nepajudėjo iš šios pozicijos, ir iki šiol šis atsisakymas buvo pagrindinė kliūtis, kuri neleido Kongresui pasiekti susitarimo, kaip toliau mažinti deficitą“, – sakė B.Obama.

Respublikonai apkaltino B.Obamą nepakankamai turint lyderio bruožų ir pareiškė, kad demokratai nenorėjo svarstyti, kaip iš esmės pertvarkyti esmines vyriausybės vykdomas sveikatos apsaugos programas, kurios gali praryti ekonomiką per artimiausius dešimtmečius, nes gyventojai senėja.

Komitetas laukė, kol bus uždarytos JAV rinkos ir tik tada oficialiai paskelbė, kad jų pastangos buvo nesėkmingos, bet akcijos Volstrite ir be to krito iki žemiausio mėnesio lygio, nuogąstaujant dėl jau nebekontroliuojamų vyriausybės skolų Jungtinėse Valstijose ir Europoje.

Japonijos indeksas „Nikkei“ antradienio rytą nukrito iki mažiausio per aštuonis mėnesius lygio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius