Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jekaterina Rojaka: krizė tvos ir JAV, ir Europai

Net jei JAV ir nuvis nemokumo šmėklą, vargu ar valstybei pavyks pabėgti nuo krizės. Dėl didžiulių skolų sunkūs laikai laukia ir senojo žemyno.
Ant nulūžusio medžio šakos pakabinta JAV vėliava
Ant nulūžusio medžio šakos pakabinta JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį JAV greičiausiai priims šalies skolos limito didinimą ir biudžeto deficito mažinimą numatantį planą. Visgi taip supervalstybei pavyks išvengti tik techninio bankroto, tačiau krizė, ko gero, jos neaplenks.

„DnB Nord“ banko vyriausioji ekonomistė Jekaterina Rojaka 15min.lt sakė, kad finansų rinkos JAV priėmus planą bus nuramintos tik trumpam laikui.

„Tai, kad rimsta rinkos, buvo galima matyti dar pirmadienį – šiek tiek krito aukso kaina, šiek tiek pakilo pagrindinių biržų indeksai. Bet daug klausimų lieka neatsakytų, pavyzdžiui, kokiomis priemonėmis bus pasiektas tas kompromisas“, – sakė ekonomistė.

Gana didelis išlaidų mažinimas JAV esąs sunkiai įgyvendinamas, priemonės palies greičiausiai ir socialines išlaidas, todėl tai bus didžiulis smūgis vartojimui.

Smūgis bus. Ir jis bus stiprus ir gan didelis„Vartojimas buvo vienas iš pagrindinių visų laikų JAV ekonomikos augimo lokomotyvų. Jeigu mažinamos išlaidos ir pagerinama verslo aplinka, kuri JAV ir taip yra nebloga, tokiu būdu galima būtų išsaugoti darbo vietų kūrimą. Bet šiuo metu yra didelės abejonės, kad JAV pavyktų tą greitai padaryti. Smūgis bus. Ir jis bus stiprus ir gan didelis“, – niūriomis prognozėmis dalijosi J.Rojaka.

JAV vartojimo sumažėjimas atsilieps ir kitoms valstybėms, ypač Azijos šalims, kurios daug savo produkcijos eksportuoja būtent į šią valstybę.

„Kiti metai bus labai įdomūs ir neramūs. Tiek Europa, tiek JAV susidurs su gan didelėmis problemomis. Tai praktiškai bus kova tarp dviejų didžiųjų regionų. Ir klausimas atviras, kas geriau išliks šitoje kovoje“, – svarstė ekonomistė.

Mažės reitingas

Valstybės skolos limito pakėlimas taip pat nereiškia, kad JAV nepraras aukščiausio skolinimosi reitingo. Nors reitingų agentūros „Moody's“ ir „Fitch“ JAV atžvilgiu yra nusiteikę pozityviau, „Standard & Poor's“ visgi gali įvykdyti savo pažadą sumažinti JAV skolinimosi reitingą. Ekspertai mano, kad tai gali vykti jau šią savaitę.

Tada, banko „Danske“ Finansų rinkų departamento direktorės Giedrės Gečiauskienės teigimu, rūpesčių turės įvairios finansinės institucijos.

„Daugelis jų privalo laikyti didžiąją dalį savo aktyvų AAA reitingu (aukščiausias saugumo lygmuo) įvertintų valstybių vertybiniuose popieriuose. Jei JAV reitingas būtų sumažintas, joms staiga iškiltų didžiulė problema – jos turėtų arba parduoti visus turimus JAV vertybinius popierius, arba peržiūrėti tokius reikalavimus, keisti savo politiką“, – „15min“ anksčiau sakė G.Gečiauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius