-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV skolinimosi reitingo sumažinimas yra „aliarmo skambutis“, skelbia Kinijos valstybinė žiniasklaida

Sumažintas JAV skolinimosi reitingas yra aliarmo skambutis pasauliui, sekmadienį komentare rašo pagrindinis Kinijos valstybinis laikraštis, kuris priduria, kad Azijos eksportuotojų rizika yra ypatinga.
Doleris
Doleris. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Remdamasis ekonomistu Sun Lijianu, „People's Daily“ rašo, kad penktadienį „Standard & Poor“ nuo aukščiausio lygmens AAA iki AA+ su neigiama prognoze pablogintas JAV kreditavimo reitingas yra „aliarmo skambutis doleriu grindžiamai pasaulinei pinigų sistemai“.

Šie komentarai Komunistų partijos ruporu laikomame laikraštyje pasirodė po kandžios atakos šeštadienį, kai oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ pareiškė, jog Pekinas turi „visas teises“ reikalauti Vašingtono apsaugoti Kinijos turimus dolerius.

Sun Lijianas, kuris yra Šanchajaus Fudan universiteto – vieno svarbiausių Kinijoje – Ekonomikos mokyklos vicedirektorius, perspėjo, kad didžiausia JAV skolinimosi reitingo sumažinimo auka nebūtinai bus pačios JAV – tai gali būti šalys, kurių vidaus gerovės kūrimas priklauso nuo išorės paklausos.

„Nesvarbu, ar tai Azijos šalys, kurios priklauso nuo prekių eksporto, ar Lotynų Amerikos, Artimųjų Rytų šalys ir tokios valstybės kaip Rusija, kurios priklauso nuo gamtinių išteklių eksporto“, – sakė jis.

Kinijos – d idžiausios JAV kreditorės – vyriausybė JAV skolinimosi reitingo sumažinimo viešai dar nekomentavo.

Tačiau „Xinhua“ šeštadienio komentare sakoma, jog Vašingtonui reikia „susitaikyti su skausmingu faktu, kad seni geri laikai, kai jis tiesiog galėjo skolindamasis išbristi paties susikurtų nemalonumų, galutinai baigėsi“.

„Kad išsigydytų savo priklausomybę nuo skolinimosi, Jungtinės Valstijos turi atkurti sveiko proto principą, kad reikia gyventi pagal savo išgales“, – pridūrė „Xinhua“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius