Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kinija besivystančioms šalims per dvejus metus paskolino daugiau nei Pasaulio bankas

Kinija besivystančioms šalims per pastaruosius dvejus metus paskolino daugiau nei Pasaulio bankas, rodo britų dienraščio „The Financial Times“ atliktas tyrimas.
Doleriai
Doleriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos plėtros bankas ir Kinijos eksporto bei importo bankas 2009 ir 2010 metais pasirašė paskolos sutarčių su kitų besivystančių šalių ministrų kabinetais ir verslu bent už 110 mlrd. JAV dolerių. Tuo tarpu Pasaulio bankas nuo 2008 metų vidurio iki 2010 metų vidurio besivystančioms šalims suteikė paskolų už 100,3 mlrd. JAV dolerių.

Kaip rašo „The Financial Times“, didžiulėmis Kinijomis paskolomis naudojasi Rusijos, Venesuelos ir Brazilijos naftos sektorius. Kinija taip pat finansuoja vienos Indijos įmonės energetikos projektus Ganoje, geležinkelių projektus Argentinoje.

Pasaulio bankas mėgina malšinti konkurenciją su Kinija, kuri anksčiau buvo viena didžiausių jo teikiamos paramos gavėjų, ir ieško bendradarbiavimo būdų. „Vienas iš klausimų, kuriuos aptarėme su Kinijos valdžia, yra klausimas, kaip mes galime dirbti kartu, kad paremtume kitas besivystančias šalis, nesvarbu, kur jos būtų: ar Pietryčių Azijoje, ar Afrikoje“, – anksčiau sakė Pasaulio banko prezidentas Robertas Zoellickas.

„The Financial Times“ akcentuoja, kad kai kurie Kinijos skolintojai neviešina visos informacijos apie paskolas, suteiktas užsienio ministrų kabinetams ir verslui. Statistiką dienraštis pateikė remdamasis tik tais pranešimais, kuriuos paviešino bankai, jų klientai bei šalies Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius