Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusiaubęs Airiją, krizės uraganas artėja prie Ispanijos ir Portugalijos

Valstybių skolų krizė vėl grasina virsti uraganu. Nuniokojęs Airiją, jis nenumaldomai artėja prie Ispanijos ir Portugalijos.
Po to, kai Airija paprašė paramos, baiminamasi, kad į prašytojų eilę išsirikiuos Portugalija, Ispanija, Italija.
Airija paprašius paramos, baiminamasi, kad į prašytojų eilę išsirikiuos Portugalija, Ispanija, Italija. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Po Portugalijos kitas klausimas bus Ispanija ir Italija, o tada – Prancūzija ir visa Europos Sąjunga“, – agentūra „Bloomberg“ cituoja „Barclays Capital“ ekonomistą Londone Antonio Garcią. Ekonomistas pabrėžė, kad Ispanija yra per didelė, kad būtų išgelbėta. Paramos, kurios jai gali prireikti, dydis išnaudotų visas įmanomas lėšas. Tada užkratas išplistų į Italiją ir euro išlikimas taptų dideliu klausimu.

Tuo tarpu „The Telegraph“ skelbia, kad išgelbėjus Airiją Portugalijos nacionalinės skolos draudimo vertė pakilo 40 bazinių punktų iki 4,6 proc., o euro vertė dolerio atžvilgiu nukrito puse cento iki 1,3608 dolerio.

Pirmadienį Briuselis pareiškė, kad Portugalijos padėtis yra visiškai kitokia nei Airijos. Tai yra tiesa, tačiau Portugalijos padėtis visai nedaug skiriasi nuo Graikijos. Tuo tarpu Ispanijoje besiklostantys įvykiai yra analogiški įvykiams Airijoje.

„Tai yra akivaizdūs įrodymai, kad Graikija nėra pavienis atvejis, ir Europos valdžia baiminasi, jog infekcija išplis. Iš to galima suprasti, kad rizika yra“, – sakė „Bank of New York Mellon“ iždo vadovas Simonas Derrickas.

Rizikingiausioje padėtyje šiuo metu atsidūrusi Portugalija. Viešojo sektoriaus skola šioje šalyje siekia 80 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Pati savaime ji nekeltų didelių bėdų, tačiau su 9,3 proc. BVP biudžeto deficitu, kurio nesumažino net taupymo priemonės, primena didžiulius spąstus. Optimizmo neprideda ir privataus sektoriaus skola, kuri šiuo metu siekia 240 proc.

Tuo tarpu Ispanijos bėdos primena problemas, dėl kurių paramos buvo priversta prašyti Airija. Airijos nacionalinių bankų turto vertė penkis kartus viršija nacionalinės ekonomikos dydį. Ispanijos – tris kartus. Abiejose šalyse sprogus nekilnojamojo turto burbului, bankų turimo turto vertė gerokai nukrito.

Ispanijoje, kaip ir Airijoje, viešieji finansai buvo tvarkingi, kol smogė krizė. Prognozuojama, kad viešojo sektoriaus skola Ispanijoje šiemet sieks 65 proc. BVP, o 9,3 proc. biudžeto deficitas taupant bus nukirptas 5 proc. Tačiau itin baiminamasi, kad bėdų pridarys Ispanijos bankai. Airijai gelbstint bankus, jos biudžeto deficitas išaugo nuo 12 iki 32 proc. BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius