Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Latvija pradeda intensyviai konsultuotis su Briuseliu dėl euro įvedimo

Kitais metais eurą įsivesti planuojanti Latvija šiuo klausimu pradeda intensyvias konsultacijas su Briuseliu. Su Latvijos finansų ministru diskutavę Europos Parlamento nariai daugiausiai domėjosi Latvijos ekonomikos stabilumu. Latvijos atstovai sako, kad Lietuvos prisijungimas prie euro zonos atneštų naudą visam Baltijos regionui.
Euras
Euras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Latvijos finansų ministras europarlamentarus tikino, kad Latvija pasirengusi eurui – ekonomikos rodikliai atitinka būtinus Maastrichto kriterijus, o bankų veikla – stabili. Tačiau būtent bankai labiausiai jaudina ir pačius latvius, mat juose maždaug pusę visų santaupų laiko Rusijos ir kitų ne Europos Sąjungos valstybių piliečiai. 
 
 „Visi šie indėliai padėti trumpam, daugiausia 6 mėnesiams. Ir jie gali dingti per akimirką. Tai nėra geras ženklas. Norėčiau matyti daugiau investuotojų iš vakarų valstybių, kurie gali realiai įnešti pinigų į ekonomiką. Man nepatinka, kad Latvijos bankai gauna trumpalaikius indėlius iš trečiųjų šalių ir duoda paskolas įmonėms, veikiančioms už Latvijos ribų“, – kalbėjo Europos Parlamento narys, buvęs Latvijos finansų ministras Robertsas Zile.
 
„Euro įsivedimas Estijai atnešė daugiau stabilumo ir paskatino ekonomikos augimą. Ir netgi toks paprastas dalykas – žmonės dažnai klausdavo – devalvuos Estija savo kroną ar ne. Dabar to nebėra, bet žmonės dar atsimena blogąją patirtį“, – Europos Parlamento narys, buvęs Estijos finansų ministras Ivari Padaras.
 
Latvija Euras EP Video -- iš FTP Kai kurių ekonomistų vertinimu Latvija elgiasi savižudiškai, nes jungiasi prie jų manymu skęstančio euro zonos laivo. Tačiau finansų ministras sako, kad blogiausia jau praeityje, o euras tik užtikrins, kad tokių krizių, kaip 2008-aisias, jau nebebus.
 
„Nenorime atsilikti nuo estų, kurie eurą jau įsivedė. Visos Baltijos valstybės turėtų naudoti bendrą valiutą. Priešingu atveju blogai toms, kurios lieka už borto. Euras taip pat yra ir strateginis tikslas. Nesame Švedija ar Danija, šalia mūsų – didysis kaimynas ir įsipareigojimas įsivesti eurą yra ir geopolitinis sprendimas“, – Latvijos finansų ministras Andris Vilks.
 
Oficialų prašymą dėl euro įvedimo Europos Komisijai ir Europos Centriniam Bankui Latvija pateiks jau kitą savaitę. Lietuvos vyriausybė išsikėlė tikslą eurą įsivesti po 2jų metų, tačiau kol kad ekonomikos rodikliai Lietuvai nėra tokie palankūs kaip Latvijai.
 
Šiandien bendra valiuta – euru – naudojasi jau 17 valstybių, Latvija taptų 18-ta. Tad nuo kitų metų lietuviai turbūt vieninteliai iš Baltijos šalių euro neturės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius