-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos generalinis prokuroras: Spekuliacijos apie „Swedbank“ finansinę padėtį nebuvo išankstinis sumanymas

Praėjusių metų pabaigoje Latvijoje pasklidusios spekuliacijos apie „Swedbank“ neva apgailėtiną finansinę padėtį, sukėlusios sąskaitų šiame banke tuštinimo bumą, nebuvo iš anksto suplanuotos, pareiškė Latvijos generalinis prokuroras Erikas Kalnmeieras.
Swedbank.
Swedbank. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Nepasitvirtino įtarimai, kad šis ažiotažas buvo specialiai sukeltas iš užsienio. Gandai kilo ir pasklido čia, Latvijoje, mūsų žmonių dėka“, – agentūrai BNS sakė Latvijos generalinis prokuroras.

Jis pabrėžė, jog tiriant šį įvykį buvo atliktas „milžiniškas darbas“.

„Tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad ažiotažas buvo sukeltas ir gandai pakleisti sąmoningai. Be abejo, nustatyti konkretūs tame dalyvavę asmenys, bet aš abejoju, ar yra pagrindas patraukti juos į baudžiamąją atsakomybę Gandai nebuvo tyčia paskleisti. Ažiotažas kilo, tačiau nebuvo specialaus tikslo sužlugdyti banką“, – sakė E.Kalnmeieras.

Jo žodžiais, spekuliacijas, neva „Swedbank“ žlunga, aktyviai stiprino tai, kad prie šio banko bankomatų buvo nusidriekę klientų eilės, o tuščių bankomatų faktas dar labiau kurstė aistras.

„Nustatyta, kad gandus apie menamas “Swedbank„ problemas pakleidė Latvijos gyventojai, taip pat ir kai kurių savivaldybių tarnautojai. Tačiau visi jie turi tik liudininko statusą – įtariamųjų nėra“, – pridūrė Latvijos generalinis prokuroras.

Latvijos bankų priežiūros tarnybos – Finansų ir kapitalo rinkos komisijos duomenimis, pernai gruodį pasklidusiais gandais apie neva apgailėtiną „Swedbank“ finansinę padėtį patikėję jo klientai Latvijoje per kelias panikos dienas iš banko išsiėmė 176 mln. latų (865 mln. litų).

Latvijos saugumo policija inicijavo ikiteisminį tyrimą dėl melagingos informacijos apie didžiausio šalyje komercinio banko padėtį skleidimo. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, buvo tiriamos kelios versijos, įskaitant jos galimą skleidimą iš užsienio, siekiant destabilizuoti Latvijos finansų sistemą ir visuomenės gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius