-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos Kinijos turtuolių varžybos: kas nusipirks brangesnę jachtą

Kinijos turtuoliams vis labiau lobstant, jiems reikia naujų žaislų. Daugelis spėja, kad dabar šios šalies milijonieriai ims varžytis, kas nusipirks brangesnę jachtą, skelbia CNN.
Jachta
Jachta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nėra abejonių, kad kinai domisi jachtomis ir turi daugybę pinigų joms pirkti“, – sako prabangių jachtų firmos „Sunseeker“ Kinijos poskyrio vadovas Traugottas Kaminskis. Ši firma buvo viena pirmųjų, kuri įžengė į tuo metu dar beveik neegzistavusią Kinijos jachtų rinką 2003 metais.

Dabar firma negali skųstis klientų gausa. Štai ir dabar ji beveik sudarė 33 milijonų dolerių vertės kontraktą penkioms jachtoms – jas panoro įsigyti vienas Kinijos turtuolis. Šalyje, kurioje yra 875 tūkst. milijonierių, tokie užsakymai jau nestebina.

Gąsdina dideli mokesčiai

Paskutiniais duomenimis, Kinijoje yra 1300 privačių jachtų. Kol kas tai pakankamai nedideli skaičiai, nes, pavyzdžiui, JAV yra net 17 milijonų jachtų. Praėjusiais metais Kinija importavo tik 100 jachtų, ir šie skaičiai nėra stulbinantys, turint omenyje Kinijos ekonominę gerovę ir gyventojų skaičių.

Tam, kad jachtos kol kas taip smarkiai neišplito Kinijoje, įtakos turi daugelis veiksnių, pavyzdžiui, šalyje vis dar nėra daug modernių jachtoms prisišvartuoti skirtų uostų, be to, importuojamoms jachtoms čia taikomi 42 proc. mokesčiai. „Turtuolis yra turtuolis, tačiau jei jis ketina įsigyti 5 mln. dolerių kainuojantį žaislą ir žino, kad už jį dar turės sumokėti 2 mln. dolerių mokesčių... jis pagalvos du kartus“, – sako Bartas Kimmanas, „Asia Yacht Services“ vadovas.

Kinai nemėgsta saulės

Tačiau ekonomistai sako, kad jachtų išplitimas – tik laiko klausimas. Londone dėstantis ekonomikos profesorius Keyu Jin sako, kad Kinijoje tereikia tai paversti madingu dalyku ir viskas ims vystytis itin greitai. „Panašus pavyzdys – europietiškas vynas Kinijoje. Iš pradžių niekas negėrė jo, paskui keli ėmė jį gerti, ypač pagamintą Prancūzijoje, dabar vyno rinka yra didžiulė. Tai bandos mentalitetas“, – sako profesorius.

Tiesa, kinams reikia laiko, kol jie perima vakarietiškus būdus demonstruoti savo galią ir pajamas – kai kurie jų vis dar laikosi nuomonės, kad savo turtus parodyti galima labiau tradiciniais būdais.

„Skirtingai nuo Brazilijos, kuri taip pat yra auganti jachtų rinka, kinai nelabai mėgsta paplūdimius. Jie nemėgsta saulės, nemėgsta degintis“, – kultūrinius ypatumus atskleidė K.Jin.

Prognozė: aplenks Europos rinką

Tačiau T.Kaminskis mano kiek kitaip. „Žinoma, kinai naudos jachtas kiek kitaip nei jų kolegos Vakaruose. Mano klientai labiau rūpinasi saugumu ir stabilumu, jiems reikia didelio stogo, kad būtų galima pasislėpti nuo saulės. Taip pat labai populiarūs karaokė kambariai – tiesiog skiriasi skoniai“, – sako jis.

„Sunseeker“ prognozuoja, kad netrukus Kinijos jachtų rinka bus didesnė nei visos Europos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius