-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujųjų sutikimas Estijoje: eurus iš bankomato traukė ir Lietuvos premjeras Andrius Kubilius

Su spalvingais fejerverkais ir trankiomis dainomis Estija įžengė į euro zoną. Pirmasis estiškus eurus iš specialaus bankomato greta Estijos Nacionalinės operos ėmė šalies premjeras Andrusas Ansipas.
Andriaus Kubiliaus teigimu, eurai Lietuvoje atsiras 2014 metų sausio 1 dieną.
Andriaus Kubiliaus teigimu, eurai Lietuvoje atsiras 2014 metų sausio 1 dieną. / Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr.

Po Estijos premjero eurus iš bankomato traukė ir Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis bei Lietuvos premjeras Andrius Kubilius. Trijų Baltijos šalių premjerai rankose laikydami pirmuosius estiškus eurus noriai pozavo gausiam būriui iš įvairių pasaulio šalių susirinkusių fotografų ir operatorių.

Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr./Iš šio specialaus bankomato aukšti pareigūnai traukė pirmuosius eurus.
Iš šio specialaus bankomato buvo traukiami pirmieji eurai.

Kiek anksčiau, gruodžio 31-ąją per pietus surengtoje spaudos konferencijoje, A.Ansipas neabejojo, kad Estijos prisijungimas prie euro zonos atneš naudos ir Latvijai bei Lietuvai. „Pralaimėtojų šioje situacijoje nebus“, – sakė A.Ansipas.

Savo ruožtu, pirmosiomis Naujųjų metų minutėmis naujienų portalo 15min.lt paklaustas, kada pirmieji eurai bus traukiami iš bankomatų Lietuvoje, A.Kubilius patikino: „2014 metų sausio 1 dieną. Tikrai.“

Į bankus grąžina tonas kronų monetų

Estijoje veikiantys bankai bankomatus eurais pildė nuo gruodžio 30-osios vakaro. Bankomatai pripildyti eurais buvo išjungiami ir vėl pradėjo veikti sausio 1-osios naktį.

Nors kronos kartu su eurais Estijoje cirkuliuos dar dvi savaites ir tik tada bus visiškai išimtos iš apyvartos, gyventojai suskubo turimas santaupas kronomis iškeisti į eurus.

Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr./Aukšti pareigūnai pozuoja su estiškais eurais.
Aukšti pareigūnai pozuoja su estiškais eurais.

Kaip 15min.lt sakė Estijos „Swedbank“ atstovas spaudai Martas Siilivaskas, į jo atstovaujamą banką nuo spalio pradžios žmonės sunešė beveik 100 tonų kronų monetų, o pirmosiomis gruodžio savaitėmis – beveik 30 mln. eurų vertės kronų banknotų.

Europos kultūros sostinė

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad Estija ne tik  tapo 17-ąja euro zonos valstybe. Šalies sostinė Talinas taip pat tapo 2011-ųjų Europos kultūros sostine. Šis titulas Talinui perduotas per iškilmingą kultūros sostinės atidarymo ceremoniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius