Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaisant euro krizės, Vokietijos gyventojai optimistiškai laukia 2012 metų

Nepaisant virš euro zonos pakibusių audros debesų, kas antras vokietis 2012 metų laukia daugiau su viltimi nei baime, rodo ketvirtadienį paskelbti apklausos rezultatai.
Euro ženklas prie Europos centrinio banko Frankfurte prie Maino.
Euro ženklas prie Europos centrinio banko Frankfurte prie Maino. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimas, kurį ekonomiškai pajėgiausioje Europos Sąjungos (ES) valstybėje atliko Alensbacho institutas, rodo, kad 49 proc. gyventojų ateinančių metų laukia su optimizmu; 17 proc. juos pasitiks apimti nerimo, o 26 proc. yra nusiteikę skeptiškai.

Šis įvertinimas buvo šiek tiek labiau pesimistiškas, lyginant su atliktu prieš metus. Tąsyk net 56 proc. apklaustų Vokietijos gyventojų – neįprastai didelė dalis per jau 63 metus Alensbacho instituto vykdomų tyrimų istoriją – sakė 2011 metų laukiantys su pasitikėjimu.

„Tačiau, palyginti su ankstesniais metais, dabartinis skaičius taip pat gana didelis“, – nurodoma instituto pranešime.

„Vienas iš geros nuotaikos paaiškinimų – jog kasdienis piliečių gyvenimas didele dalimi išliko apsaugotas nuo pasaulinių grėsmių: nedarbas yra žemiausias nuo (Vokietijos) suvienijimo (1990 metais), o vartotojų ekonominė padėtis išliko stabili arba gerėjo kelerius pastaruosius metus“, – komentavo tyrėjai.

Pranešime nurodoma, kad 36 iš 63 metų, per kuriuos buvo atliekami analogiški tyrimai, buvo fiksuojama, jog dauguma vokiečių ateinančius metus pasitinka su viltimi, nors tokie atvejai pastaruosius dešimtmečius buvo retesni.

Vokietija iki šiol beveik nenukentėjo nuo euro zonos krizės, sunkiai prislėgusios prasiskolinusias jos nares. Lapkritį nedarbas šalyje buvo 6,4 proc., taip pat nurodoma, jog ūkis per šiuos metus ūgtelėjo tris procentus.

Tačiau dauguma ekonomistų 2012 metams prognozuoja augimo lėtėjimą, o vyriausybė numato, kad ekonomika plėsis tik vienu procentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius