-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nord Stream“ dujotiekiui Suomijoje – žalia šviesa

Jau balandį Baltijos jūroje prasidės „Nord Stream“ dujotiekio tiesimo darbai. Projekto konsorciumas penktadienį Suomijoje gavo paskutinį leidimą, kurio reikėjo norint pradėti tiesti 1223 km ilgio gamtinių dujų vamzdyną.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Suomijos suteiktas Vandens telkinių leidimas papildė anksčiau gautą leidimą tiesti „Nord Stream“ Suomijos vandenyse. Konsorciumas yra gavęs visus reikiamus leidimus ir iš kitų šalių, per kurių teritorinius vandenis ir išskirtines ekonomines zonas (IEZ) eis dujotiekis, – Rusijos, Švedijos, Danijos ir Vokietijos, teigiama išplatintame pranešime.

Pietų Suomijos regiono administracinė įstaiga (buv. Vakarų Suomijos aplinkosaugos leidimų institucija) taip pat patvirtino „Nord Stream“ pateiktus detalius dujotiekio tiesimo, eksploatacijos ir priežiūros planus. Per Suomijos IEZ bus nutiesta 374 km vamzdyno.

„Šiandien yra ketverių intensyvaus darbo metų kulminacija. Per šį laiką atlikome išsamius tyrimus, konsultavomės ir bendradarbiavome su valdžios institucijomis, ekspertais, suinteresuotomis grupėmis ir visuomenės nariais Suomijoje bei kitose Baltijos jūros regiono šalyse“, – sakė „Nord Stream“ vykdantysis direktorius Matthias Warnigas.

„Norėčiau padėkoti valdžios institucijoms ir susijusioms grupėms, padėjusioms įveikti Baltijos jūros ekosistemos keliamus iššūkius. Bendradarbiaudami pasiekėme, kad šis svarbus Europos energetinės infrastruktūros projektas atitiktų pasaulinius kokybės ir aplinkosaugos standartus“, – tęsė M. Warnigas.

„Dujotiekio projektas tapo įmanomu tik dėl aktyvaus dialogo tarp daugybės Europos šalių. „Nord Stream“ prisidės didinant Europos energetinį saugumą“, – pridūrė M. Warnigas.

Valdžios institucijos yra patvirtinusios tikslų „Nord Stream“ maršrutą ir tiesimo bei eksploatacijos darbų planą. Rengiant jį atsižvelgta, kad būtų kuo mažiau paveikiamas jūros dugnas, laivyba, žvejybos veikla, jūros gyvūnija, kultūros paveldas, maksimaliai išvengiama susidūrimų su nuskendusiais šaudmenimis ir į kitus svarbius aplinkosaugos klausimus. Galutinis veiksmų planas parengtas tariantis su valdžios institucijomis ir įvertinus visų devynių Baltijos regiono šalių pateiktus komentarus.

Pirmąjį iš dviejų vamzdžių „Nord Stream“ konsorciumas pradės tiesti nuo šių metų balandžio, o dujos juo bus transportuojamos nuo 2011 metų pabaigos. Antrasis vamzdis bus nutiestas 2012 metais. Per du lygiagrečius vamzdžius iš Rusijos į Vokietiją ir Europos energetinį tinklą kasmet bus galima patiekt 55 mln. kubinių metrų dujų. „Gazprom“ jau yra pasirašiusi ilgalaikes sutartis per „Nord Stream“ kasmet transportuoti 20 mln. kubinių metrų dujų kelioms ES šalims – Vokietijai, Danijai, Olandijai, Belgijai, Prancūzijai ir Jungtinei Karalystei.

Pirmąjį leidimą iš Suomijos, leidžiantį tiesti dujotiekį per Suomijos IEZ, „Nord Stream“ buvo gavusi 2009 m. lapkričio 5 dieną. Kiek anksčiau – 2009 m. spalio 2 d. – Vakarų Suomijos leidimų institucija išdavė leidimą konsorciumui pašalinti dujotiekio maršrute esančius šaudmenis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius