-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padėkos dienos šventės amerikiečiams šiemet kainuos daugiau

Jungtinėse Valstijose trečiadienį milijonai amerikiečių pajudėjo iš namų švęsti Padėkos dienos, ir jų nesustabdė nei pakilusios kuro, nei lėktuvų bilietų kainos, nei vietomis siaučiančios sniego pūgos.
Padėkos dienos paradas Niujorke
Padėkos dienos paradas Niujorke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis keleivių judėjimą stebinčia bendrove AAA, automobiliais, lėktuvais ar traukiniais švęsti Padėkos dienos į kitus miestus vyks maždaug 42,5 mln. žmonių. Tai didžiausias skaičius nuo ekonominio nuosmukio 2008 metais pradžios, nors per tą laiką kelionių išlaidos išaugo vidutiniškai 20 procentų.

„Aukojamės, kad galėtume pamatyti tuos, kuriuos mylime. Štai, ką mes darome, – sakė Johnas Mahoney, susiruošęs su gyvenimo drauge 20 valandų važiuoti automobiliu į Naująjį Hampšyrą, kur jo laukia motina ir sesuo. – Amerikiečiai darys tai, ką daro amerikiečiai. Jie važiuos keliais“.

Pasak 44-erių J.Mahoney, dėl pasikeitusios ekonominės padėties pakito jo keliavimo būdas. Dabar jiedu nakvoja automobilyje, nors anksčiau išsinuomodavo kambarį motelyje.

Šventinį stalą, ant kurio garuos tradicinis kalakutas, automobiliu pasieks 90 procentų amerikiečių. Tiesa, už degalus jiems teks mokėti beveik 20 procentų daugiau, nes vieno degalų litro kaina pasiekė vidutiniškai 90 centų.

Lėktuvų keleiviams taip pat teko plačiau atverti savo pinigines. Vidutiniškai kelionė lėktuvu į abi puses 40 populiariausių JAV maršrutų jiems kainavo 212 JAV dolerių, tai yra 20 proc. daugiau nei pernai. Viešbučių ir motelių kambarių kainos taip pat šiek tiek pakilo.

Restorano padavėjas Jake'as Pagelis iš Denverio sako, kad jam teko padirbėti daugiau, kad gautų pinigų apmokėti sąskaitoms iki švenčių.

„Kelias pastarąsias dienas dirbome beveik be atokvėpio, kad galėtume sumokėti už nuomą prieš šventes“, – sakė 32 metų J.Pagelis, su savo drauge skrendantis į Kaliforniją pas jos šeimą.

J.Pagelis sakė nusprendęs nebedirbti per daugiausiai darbo reikalaujančias ir pelningiausias paslaugų sektoriui šventes.

„Manau, kad to negalima vertinti vien pinigais, – sakė jis. – Norėjau pasakyti, kad labai svarbu, kai gali turiningai praleisti laiką su savo šeima“.

Padėkos diena JAV švenčiama paskutinį lapkričio ketvirtadienį. Penktadienį, kuris vadinamas „juoduoju“, tradiciškai prasideda Kalėdų prekyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius