-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sekso skandalas TVF pakenkti neturėtų

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovui įsipainiojus į sekso skandalą kilo diskusijos, ar nepakenks tai TVF įvaizdžiui ir vykdomai griežtai politikai didžiųjų Europos skolininkių atžvilgiu. Tačiau panašu, kad vieno žmogaus klaida didelės įtakos neturės.
Tarptautinio valiutos fondo logotipas
Tarptautinio valiutos fondo logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tik pasklidus informacijai apie TVF vadovo Dominique’o Strausso-Kahno bandymą viename Niujorko viešbutyje išprievartauti kambarinę, TVF iš karto pareikalavo vadovą prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Spaudimą D.Straussas-Kahnas jautė ir iš kitų Europos pareigūnų, nors Prancūzija ir paskelbė, kad teisti jo niekas neskuba.

Finansų analitikų asociacijos prezidentas Mindaugas Vaičiulis sakė, kad vadovo klaida greičiausia nebus siejama TVF patikimumu.

„Tarptautinis valiutos fondas yra pernelyg didelė ir reikšminga organizacija, kad jos įtaką ir autoritetą galėtų sugriauti vienas žmogus. Aišku, jis yra pagrindinis žmogus, itin svarbus, tai morališkai labai stiprus smūgis. Bet mes nežinom, kaip iš tikrųjų buvo – turim laukti aiškesnių detalių, teismo sprendimo“, – 15min.lt sakė M.Vaičiulis.

TVF jau vakar įrodė, kad skandalas veiklos nesutrikdys. Iš Graikijos buvo pareikalauta griežtinti reformas, skirtas valstybės skolai mažinti. Be to, vėl prabilta ir apie šalies skolos restruktūrizaciją. Pasak M.Vaičiulio, TVF tikrai ir toliau vykdys griežtą politiką skolininkių atžvilgiu.

„Autoriteto požiūriu šis veiksnys yra tikrai neigiamas, bet realios įtakos aš nematau. Paramą Graikijai skiria ne vien TVF, bet ir Europos Sąjunga, euro zonos valstybės. Ir anksčiau ar vėliau skolos turės būti grąžintos. Kelios galimos išeitys: Graikijos valstybinio turto privatizavimas, neatmetama restruktūrizacijos galimybė, kurios visi siekia išvengti“, – sakė M.Vaičiulis.

D.Strausso-Kahno atsistatydinimas šį rytą turėtų dar labiau atsieti TVF vykdomą politiką nuo skandalo.

Lietuvoje pastarosiomis dienomis viešinčios TVF misijos Ekonomikos departamento atstovas Jamesas Morsinkas šiandien žurnalistams sakė, kad TVF fondas nuo skandalo iš tiesų nenukentėjo. „TVF ir toliau dirba kaip dirbęs, mano buvimas čia, manau, yra puikiausias to įrodymas, mūsų rolė globalios ekonomikos kontekste yra tikrai labai svarbi ir mes toliau ją atliksime“, – teigė J.Morsinkas.

Premjeras Andrius Kubilius sakė neabejojantis, kad TVF artimiausiu metu ras tinkamą žmogų, galėsiantį pakeisti D.Straussą-Kahną. „Tikiu TVF patikimumu, nepaisant visų jo šiandieninių vadovavimo problemų, manau, kad bus rasta, kas tinkamai galėtų imtis šių pareigų artimiausiu metu. TVF, ypatingai šiuo metu, kai reikia spręsti euro zonos problemas, yra labai svarbus“, – teigė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius