Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12 /13:51

Slovakijos įstatymų leidėjai nepritarė mėginimui sustiprinti euro zonos finansinio gelbėjimo fondą

Slovakijos įstatymų leidėjai antradienį atmetė pasiūlymą sustiprinti Europos finansinio stabilumo fondą (EFSF) per lemiamą balsavimą, kuris taip pat sužlugdė centro dešiniąją vyriausybę, susiejusią savo ateitį su šiuo planu.
ES valiuta
ES valiuta / Photos.com nuotr.
Temos: 2 Euras Slovakija

Tik 55 iš parlamento salėje buvusių 124 įstatymų leidėjų pritarė šiam projektui, devyni balsavo prieš, o 60 nebalsavo, faktiškai blokuodami pastangas pertvarkyti euro zonos 440 mlrd. eurų finansinio gelbėjimo fondą.

Šis balsavimas taip pat lėmė premjerės Ivetos Radičovos centro dešiniosios vyriausybės žlugimą, nes ji nesugebėjo užsitikrinti koalicijos partnerės – liberaliosios Laisvės ir Solidarumo partijos (SaS) – palaikymo.

I.Radičova anksčiau buvo pareiškusi, kad šis balsavimas taip pat bus pasitikėjimo jos vyriausybe išbandymas.

Opozicinė kairioji partija „Smer-SD“ po šio balsavimo sakė esanti pasiruošusi balsuoti už EFSF pertvarkymą, jeigu bus pažadėta surengti pirmalaikius rinkimus.

Slovakijos prezidentas nutraukė kelionę po Aziją

Slovakijos prezidentas nusprendė nutraukti savo kelionę po Aziją, siekdamas padėti spręsti savo šalies politinę krizę. Prezidento kanceliarija informavo, kad šalies vadovas Ivanas Gasparovičius, kuris viešėjo Indonezijoje ir Filipinuose, veikiausiai grįš ketvirtadienį, o ne šeštadienį, kaip buvo planuota.

I.Gasparovičius priims premjerės Ivetos Radičovos ir jos koalicinės vyriausybės atsistatydinimą. Prezidentas gali paskirti naują premjerą, o kita išeitis yra pirmalaikiai visuotiniai rinkimai, jeigu jiems pritartų parlamentas.

Europos finansinio stabilumo fondo klausimas bus svarstomas trečiadienį

Slovakija – vienintelė euro zonos šalis, kuri dar nepritarė Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) įgaliojimų išplėtimui. Šį išplėtimą Bendrijos lyderiai suderino liepą, bet jį turi ratifikuoti atskirai kiekviena šalis.

„Manoma, kad EFSF vienaip ar kitaip bus patvirtintas savaitės pabaigoje“, – sakė finansų ministras Ivanas Miklošas parlamentui prieš balsavimą. EFSF – pagrindinis Europos ginklas kovoje su skolų krize, keliančia grėsmę bendrai Europos valiutai, regiono bankams ir galbūt visai pasaulio finansų sistemai.

Nesėkmingas balsavimas Slovakijos parlamente pabrėžia, kaip sunku surasti bendrą atsakymą į gilėjančią krizę valiutos bloke, kur 17 narių turi veikti išvien drauge, o rinkėjai vis labiau nepatenkinti dėl didėjančių išlaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius