-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiksinti bomba Rusijoje: pensijų sistema

Rusijos pensijos sistemoje tiksi bomba, tačiau šalyje tai itin nepopuliari pokalbio tema, rašo BBC.
Pirmojo laipsnio valstybinė pensija skiriama dar septyniems ginkluoto pasipriešinimo dalyviams – kariams savanoriams.
Rusijoje taip pat neišvengta kalbų apie pensinio amžiaus ilginimą / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šiltą popietę Novosibirsko centriniame parke mažylius prižiūrinčios mamos susirinko žaidimų aikštelėje. Čia jos kalbasi apie šalį alinančią karščio bangą ir vietų trūkumą ikimokyklinio auklėjimo įstaigose. Tačiau tarp šių kalbų pasigirsta ir susirūpinimas dėl naštos, kurią ant savo pečių šie vaikai vieną dieną turės nešti.

„Esu susirūpinusi. Labai susirūpinusi, nes manau, kad mūsų anūkai iš viso negaus jokios pensijos, – BBC žurnalistui pasakojo moteris, prižiūrėdama savo du smėlio dėžeje žaidžiančius anūkus. – Manau,  pensijų sistema žlugs. Teks pasikliauti savimi ir tuo, ką pavyko susitaupyti.“

Kai kurie žmonės Rusijoje tikriausiai pasakytų, kad pasikliauti savimi rusams reikia jau šiandien.

Šiandien už vieną pensininką sistemai sumoka 1,7 žmogaus – tai jau yra labai mažas skaičius, palyginti su kitomis valstybėmis. Po dvidešimties metų vieną pensininką Rusijoje turės išlaikyti vienas dirbantysisBūdamas 61 metų, Vladimiras Kaiseris kiekvieną rytą vis dar keliasi į darbą. Praėjusiais metais vyras galėjo išeiti į pensiją, tačiau nusprendė likti dirbti inžinieriumi įrankių gamykloje. „Dirbsiu dar penkerius–aštuonerius metus, jei leis sveikata“, – sakė vyras.

Kodėl? Todėl, kad jo pensijos, kuri siekia 8 000 rublių (apie 700 litų) per mėnesį, paprasčiausiai nepakanka pragyventi.

Dirbti iki mirties?

Ką V.Kaiseris mano apie Rusijos finansų ministro Aleksejaus Kudrino neseniai iškeltą idėją prailginti pensinį amžių vyrams ir moterims (vyrai šiuo metu į pensiją išeina sulaukę 60 metų, mnoterys – 55-erių), kad būtų išlaikytas „padorus“ pensijos dydis?

„Nemanau, kad tai gera idėja, nes vyrų gyvenimo trukmė yra labai maža“, – įsitikinęs V.Kaiseris. Vidutinė vyrų gyvenimo trukmė Rusijoje – 61 metai, taigi daugeliui pensinio amžiaus prailginimas reikštų darbą iki pat mirties.

Antra vertus, kai kuriems Rusijos piliečiams tai jau yra realybė. Beveik trečdalis Novosibirsko pensinio amžiaus gyventojų toliau darbą net tuomet, kai gali išeiti užtarnauto poilsio, kad sudurtų galą su galu. Yra tokių, kurie, kaip ir V.Kaiseris, toliau dirba visą darbo dieną senose darbovietėse. Kiti, pavyzdžiui, įsidarbina sargais. Taip pat yra daug senų moterų, pardavinėjančių gėles ir braškes prie traukinių stočių bei parduotuvių, – didžioji dalis jų gauna mažą pensiją.

Per ekonomikos krizę šalies valdžia nusprendė padidinti pensijas, taip tikėdamasi išvengti socialinės įtampos. Tačiau tai turėjo atvirkštinį poveikį – dar labiau sustiprino spaudimą ir taip jau įtemptai sistemai.

Demografinės problemos

Valstybės pensijų fondas kritikuojamas dėl neveiksmingo valdymo. Kiek seniau bandymai pakeisti dabartinę, iš sovietmečio paveldėtą, sistemą, pristatant privačius pensijų fondus, žlugo.

Vien šiais metais valdžia turės išleisti apie 1,15 trilijono rublių, kad užkamšytų pensijų sistemos skylę. Šis deficitas ir toliau augs, nes Rusijos gyventojų skaičius sparčiai mažėja. Šiandien už vieną pensininką sistemai sumoka 1,7 žmogaus – tai jau yra labai mažas skaičius, palyginti su kitomis valstybėmis. Po dvidešimties metų vieną pensininką Rusijoje turės išlaikyti vienas dirbantysis – tai demografinė laiko bomba.

Valdžia pripažįsta problemą, tačiau kai kurie vietos valdžios pareigūnai tam prieštarauja. Valstybės pensijų fondo Novosibirsko skyriuje BBC kalbinamas pareigūnas tikino, esą šalies pensijų sistemoje nėra jokio deficito.

Kardinalūs pokyčiai

Milžiniški pinigai, kuriuos Rusija gaudavo iš naftos ir dujų išteklių, leido šaliai užkamšyti iki šiol  atsiverdavusias pensijų biudžeto skyles. Tačiau daugelis ekonomistų pritaria, kad toks elgesys – ne išeitis.

Pensijų ekspertė Nadežda Vavilina teigia, kad atėjo laikas radikaliems pokyčiams. „Valstybės pensijų fondas turėtų nebebūti vien tik pinigų, kurie vėliau keliauja į asmenines sąskaitas, surinkėjas. Jis turėtų pasirūpinti kiekvieno asmens pensijos sąskaita, kaip bankas pasirūpina savo banko sąskaitomis“, – įsitikinusi moteris.

Pasak jos, tai reiškia, kad reikia užtikrinti, jog pinigai yra apsaugoti ir kad yra galimybė jiems toliau didėti, būti už juos atsakingam ir už juos garantuoti.

Tačiau sistemos keitimas bus nelengvas ir, be abejonės, kontroversiškas. Norėdama užtikrinti, kad šiandienos vaikai gaus pensiją, kai tam ateis laikas, valdžia turi rasti politinės valios nukenksminti tiksinčią pensijų sistemos bombą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius