Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF įspėja apie „niūrią“ prognozę pasaulio ekonomikai

Nė viena šalis neturi imuniteto „didėjančiai“ euro zonos krizei, ir kiekviena turi veikti, kad užkirstų kelią pasaulinės depresijos pavojui, mano Tarptautinio valiutos fondo vadovė.
Recesija
Recesija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdama JAV valstybės departamente, TVF vykdomoji direktorė Christine Lagarde sakė, jog prognozė pasaulio ekonomikai „gana niūri“, ir įspėjo, kad nesugebėjimas veikti drauge gali privesti prie protekcionizmo ir izoliacijos, primenančios ketvirtojo dešimtmečio depresiją.

„Pasaulyje nėra ekonomikų, – ar tai būtų šalys, gaunančios mažas pajamas, besivystančios rinkos, šalys, gaunančios vidutines pajamas, ar išplėtotos ekonomikos – turinčių imunitetą krizei, kuri, kaip mes matome, ne tik tęsiasi, net ir auga“, – įspėjo Ch.Lagarde.

„Tai ne ta krizė, kurią išspręs viena priemonių besiimančių šalių grupė. Ją, aš tikiuosi, išspręs visos šalys, visi regionai, visų kategorijų šalys, visi tie, kurie iš tikrųjų imasi priemonių“, – sakė ji.

TVF įspėjo, kad tikriausiai sumažins augimo prognozę 2012 metams, nes ekonomika kenčia nuo euro zonos skolų krizės ir augimo sulėtėjimo Jungtinėse Valstijose.

Be to, pasirodė požymių, kad Kinijos gamintojai patiria nuostolių dėl to, kad mažėja paklausa pasaulyje ir trūksta paskolų.

Europos lyderiai praėjusią savaitę nusprendė suteikti TVF 200 mlrd. eurų (259,95 mlrd. dolerių) paskolą, kad fondas galėtų padėti į sunkią padėtį patekusioms euro zonos šalims. Jie taip pat tikisi, kad ir ne Europos šalys taip pat padės fondui paskolomis.

TVF dabar veda derybas su įeinančiomis į jį šalimis dėl papildomo finansavimo suteikimo.

Ch.Lagarde pareiškė, kad pasaulio ekonomikos lyderiai turi laikytis pasaulinio požiūrio į sistemos problemų sprendimą.

„Tai pareikalaus pastangų, tai pareikalaus pakeitimų, ir aišku, kad viskas dabar turi prasidėti nuo krizės centro, kuris, akivaizdu, yra Europos šalyse, konkrečiai – euro zonos šalyse“, – sakė ji.

Tačiau ji įspėjo, kad demokratiniai procesai vyriausybėse dažnai apsunkiną greitą problemų sprendimą, pareikšdama, kad prieštaravimai tarp rinkos lūkesčių ir politinės realybės turi būti pašalinti.

Ch.Lagarde taip pat pažymėjo esant kelias „šviesias dėmes“ Azijos ir Lotynų Amerikos ekonomikose, kurios, pasak jos, TVF padedamos, per devintojo ir dešimtojo dešimtmečių krizes ėmėsi bankų sistemų stiprinimo ir finansų reguliavimo priemonių.

„Visi tie sunkumai, kurie joms buvo iškilę Azijos krizės, Lotynų Amerikos dienomis, dabar joms daro gerą paslaugą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius