Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas iki 2020 metų nori pertvarkyti ekonomiką

Rusijos ekonomika neefektyvi, pažeista korupcijos ir užspausta valstybinio verslo, pripažino ministras pirmininkas ir kandidatas į prezidentus Vladimiras Putinas. Jis pažadėjo per artimiausius 8-10 metų pertvarkyti ją, tačiau receptų, kaip tai padarys nenurodė.
Ketvirtadienį Vladimiras Putinas 10 kartą kreipėsi į liaudį per TV
Ketvirtadienį Vladimiras Putinas 10 kartą kreipėsi į liaudį per TV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dar viename rinkimams skirtame straipsnyje, išspausdintame pirmadienį liberaliame verslo laikraštyje „Vedomosti“, į trečiąjį laikotarpį besitaikantis V.Putinas pažadėjo orientuotis į inovacijų plėtotę ir privačią iniciatyvą. Skaitytojai ir pats laikraštis mano, kad straipsnis ir jo autorius yra atitrūkę nuo realybės, ir priminė jam 12 praleistų galimybių metų.

Pagrindinės oponentų pretenzijos V.Putino 12 metų ekonominei politikai – blogas verslo klimatas dėl didelio masto korupcijos, pernelyg didelis valstybės dalyvavimas ekonomikoje ir makroekonomikos pavojai rizikingai biudžeto politikai pasikliaujant brangia nafta. V.Putinas aiškino problemas paveldu, atitekusiu jam prieš 12 metų iš pirmtakų, ir gynė orientavimąsi į valstybinį kapitalizmą, pripažindamas, kad to padariniu tapo investicinio klimato pablogėjimas.

„Mes atsiliekame nuo šalių konkurenčių investiciniu patrauklumu. Yra didelis kapitalo nutekėjimas iš Rusijos. Taip, žymiu mastu tokia situacija – mūsų veiksmų dešimtojo dešimtmečio pabaigoje – pirmojo dešimtmečio pradžioje padarinys. Kova tada vyko tarp tų, kurie dešimtajame dešimtmetyje pasisavino pagrindinius iš žaliavos ir energetikos išteklių pardavimo gaunamus pinigų srautus, ir tų, kurie norėjo grąžinti juos valstybei ir panaudoti visos visuomenės labui. Manau, kad mes tada pasielgėme teisingai, padidinę valstybė įtaką žaliavų šakose“, – rašo V.Putinas.

Pasivyti Kazachstaną

Korupciją ir teismų priklausomybę nuo valdžios V.Putinas paminėjo prabėgomis: 5 tūkst. žodžių straipsnyje žodį „korupcija“ jis parašė vieną kartą, ir vieną kartą paminėjo „atsilyginimą už paslaugas“. Premjerui svarbiau „inovacijos“ ir „modernizacija“ – jas minėjo 10 kartų dažniau.

Kovoti su korupcija ir iždo grobstymu V.Putinas siūlo visuomenei, kaip galutinį tikslą nurodydamas revoliucines permainas: „Mes turime pakeisti pačią valstybę, vykdomąją ir teismų valdžią Rusijoje“.

Mėginimai susidoroti su blogiu kol kas nebuvo sėkmingi, pripažįsta V.Putinas, nurodydamas, jog jo proteguojamas Dmitrijus Medvedevas pripažino prezidentavimo laikotarpiui baigiantis, kad kova su savanaudžiais valdininkais pralaimėta: „Per pastaruosius kelerius metus mes su prezidentu pradėjome virtinę reformų verslo klimatui gerinti. Bet pastebimų poslinkių kol kas neįvyko.“

„Pagrindinė problema yra ta, kad trūksta skaidrumo ir visuomenės kontroliavimo, kaip dirba valstybės atstovai, ir muitinės bei mokesčių tarnybų, ir teismų bei teisėsaugos sistemos. Jeigu vadinsime daiktus savo vardais, tai turima omenyje sisteminė korupcija“, – rašo V.Putinas.

Jo nuomone, ekonomine politika situacijos negalima pakeisti – reikia teismų reformos. Dėl to, kokia ji bus, kandidatas V.Putinas siūlo susitarti suinteresuotoms šalims.

„Išardyti teisėsaugos, tyrimų, prokurorų ir teismo institucijų sąsajas. Pašalinti iš baudžiamųjų įstatymų visas sovietinės teisenos atgyvenas, visus kabliukus, kurie leidžia daryti iš ūkinio ginčo baudžiamąją bylą vienam iš dalyvių. Visos ekonominės bylos turi pereiti iš bendrosios jurisdikcijos į arbitražo teismus“, – rašo V.Putinas.

Auditorija, kurią pasirinko V.Putinas ekonominio straipsnio iš rinkimų ciklo publikavimui, sutiko premjero pasvarstymus kritikos banga.

„Reikia drauge su ekspertais, su teisėjais, su verslininkais viešai apsvarstyti ir pateikti iki metų pabaigos visus būtinus konkrečius siūlymus dėl to“, – pasiūlė V.Putinas ir užsibrėžė tikslą kitam prezidentavimo laikotarpiui, kurį nori praleisti Kremliuje, – pasivyti Kazachstaną.

Valstybinio kapitalizmo išmontavimas

Kovą su parsidavėliškais valdininkais V.Putinas taip pat siūlo perkelti ant pečių tų, kurie reikalauja lygių žaidimo taisyklių.

„Panaudokime visuomenės naudai privatų tiekimo bendrovių interesą. Tegu jos drauge su žurnalistais, drauge su suinteresuotomis visuomeninėmis organizacijomis įpranta svarstyti, ar užsakomas techninis sprendimas yra šiuolaikiškas, kurios bendrovės gali sėkmingai atlikti tokį projektą, galiausiai, už kiek mažiausiai pinigų tai galima padaryti“, – rašo V.Putinas. 

Jo nuomone, tai leis įvesti „griežtą statybos savikainos ir kokybės, valstybinių užsakymų kainų kontrolę“ ir „likviduoti atsidėkojimus už paslaugas, naudojant valstybės pinigus“ pradedant nuo 1 mlrd. rublių užsakymuose dar iki naujo Federalinės sutarčių sistemos įstatymo, pagal kurį išankstiniai aptarimai privalomi, įsigaliojimo.

„Mes parduodame ne tik tam, kad gautume papildomų pinigų į biudžetą, o pirmiausia tam, kad pakeltume konkurencijos ekonomikoje lygį, išvalytume vietą privačiai iniciatyvai. Bet parduoti pigiai, nepaisant rinkos konjunktūros, tiesiog kvaila“, – rašo jis.

„Kas privalo?“

Auditorija, kurią pasirinko V.Putinas ekonominio straipsnio iš rinkimų ciklo publikavimui, sutiko premjero pasvarstymus kritikos banga. Iš beveik 300 komentarų, kurių straipsnis susilaukė per kelias valandas nuo publikavimo, du išsiveržė į pirmąsias eilutes.

„Vladimirai Vladimirovičiau, jūsų straipsnis buvo aktualus šio šimtmečio pradžioje. 2012 metais jis parašytas visiškai atsilikusia nuo to, kas vyksta, kalba... Jeigu tai būtų generalinio direktoriaus ataskaita, tai manęs, kaip savo šalies akcininko, jis netenkino. Kovo 4 dieną aš jus atleidžiu“, – parašė vartotojas Den Kozhinov, gavęs 84 taškus – kiek mažiau nei AVTor, kuris kreipėsi į Putiną meiliai:

„Mielas Pu, užteks skelbti šūkius. 12 metų patvaldiško valdymo visiškai pakanka pasiekti rezultatų“. 

Laikraštis redakcijos straipsnyje apibūdino V.Putino publikaciją kaip mėginimą pasislėpti nuo realybės už iliuzijų. 

„Ekonomika Putinui – tai, kaip ir anksčiau, nuobodus skyrius vadovėlyje, griežtai atskirta nuo skyriaus, pavadinto „politika“. Tačiau jeigu ir yra koks nors visuomenės sutarimas Rusijoje, tai jis susijęs su supratimu, kad ekonomika be politikos reformos nesiplėtos. Negana to, abi šios temos sudaro vieną. Ir ši tema yra pagrindinė“, – rašo „Vedomosti“ redakcijos straipsnyje.

„Straipsnio tonas atsikratantis, tarsi jį parašė referentas viršininkui. Veiksmo subjektas neaiškus: įvairia forma žodis „privalo“ vartojamas tekste 32 kartus, „bus“ – 19 kartų, „reikia“ – 17 kartų, „būtina“ – 11 kartų, „turi“ – tris kartus. Kas „privalo ir turi“?

Ir ką jis darė per visus praėjusius metus?“ – klausia laikraštis, išspausdinęs V.Putino straipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius