Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokiečių energetikos bendrovė RWE pranešė, kad sutartys su „Gazprom“ buvo nuostolingos

Vokiečių energetikos kompanija RWE, antroji pagal dydį elektros gamintoja Vokietijoje, perspėjo investuotojus, kad laukia iš savo padalinio, prekiaujančio energetiniais ištekliais, didesnių nuostolių, nei buvo manoma anksčiau. Pasak RWE, kuria remiasi „Reuters“, nuostoliai susiję su nenaudingais kontraktais su Rusijos dujų milžinu „Gazprom“, iš kurio RWE perka dujas.
„Gazprom“ kreipėsi į Stokholmo arbitražą.
Dujų vamzdis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per tris ketvirčius operaciniai RWE nuostoliai sudarė 842 mln. eurų.

Vokiečių kompanijoje aiškina, kad jeigu 2007–2009 metais prekiauti Rusijos dujomis buvo naudinga, tai dabar tai nuostolinga.

„Gazprom“ sudaro su savo partneriais Europoje ilgalaikes sutartis, kuriose kaina yra fiksuota, ir kurios nėra tokios lanksčios, kaip rinkos kaina. Be to, „Gazprom“ sutartyje įrašytas įsipareigojimas „imk arba mokėk“. Jis numato dideles baudas, jeigu nuperkamas mažesnis, nei sutartyse įrašytas dujų kiekis. Tuo tarpu per krizę daugelis šalių dujų suvartoja mažiau, nei buvo numatyta sutartyse.

Dėl to dujų kaina pagal ilgalaikius sandorius labai skiriasi nuo dujų kainos rinkose. O Europos Sąjungos teritorijoje dujomis prekiaujama būtent rinkos kainomis.

Anksčiau kai kurios „Gazprom“ partnerės prašė Rusijos bendrovės taikyti nuolaidą dujoms. 2011-ųjų vasarą skelbta, kad tokią nuolaidą gavo italų „Edison“. Taip padaryta po to, kai ši bendrovė padavė „Gazprom“ į teismą. Derybas dėl dujų kainos nuolaidų taip pat veda vokiečių E.ON, BASF, prancūzų „GDF Suez“, italų „Eni“ ir „Enel“.

Dujotiekio „Nord Stream“ atidarymo ceremonijoje lapkričio 8 dieną koncerno „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas pareiškė, jog dabar bendrovės turi gerą progą susitarti dėl dujų kainos su E.ON, nes biržoje dujų kaina auga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius