-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija ir Prancūzija ieško radikalaus kelio į integraciją euro zonoje

Vokietija ir Prancūzija svarsto gilesnės ir radikalesnės biudžetinės integracijos priemones euro zonoje, nors ir suvokia, kad vargu ar susilauks platesnės paramos idėjai pakeisti pagrindinius įstatymus, pranešė pareigūnai.
Angela Merkel ir Nicolas Sarkozy
Angela Merkel ir Nicolas Sarkozy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pradinis Vokietijos planas buvo suderinti tarp visų 27 Europos Sąjungos (ES) šalių sutarties dėl jos įsteigimo pataisas iki 2012 metų pabaigos ir numatyti įstatyme 17 euro zonos dalyvių biudžetų kontrolę kovojant su skolų krize.

Tačiau susitikimuose su ES lyderiais Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy tapo aišku, kad pasiekti visų 27 šalių sutikimą bus neįmanoma, sakė šaltiniai ES.

Net jeigu tai būtų įmanoma, pakeitimai truktų ne mažiau kaip metus, per kuriuos rinkos tebeatakuotų Italiją, Ispaniją, o dabar ir Prancūziją.

Todėl pribrendo būtinybė imtis agresyvių ir greitų priemonių, ir aukšti Prancūzijos ir Vokietijos pareigūnai pradėjo svarstyti alternatyvines strategijas, iš kurių viena – suderinti integraciją tik tarp valiutos bloko šalių.

„Tikslas – kad valiutos bloko dalyviai sukurtų savo Stabilumo sąjungą ir sutelktų dėmesį į tai“, – sekmadienį televizijos kanale ARD sakė Vokietijos finansų ministras Volfgangas Schaueble (Volfgangas Šoiblė).

Taip pat svarstomas atskiras nuo sutarties dėl ES susitarimas, kuris gal būt aprėptų 8-10 pagrindinių euro zonos šalių, sakė pareigūnai.

Antradienį euro zonos finansų ministrai turės priimti kelis sudėtingus sprendimus. Jie turi patvirtinti jau parengtą smulkų Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) darbo planą, tai rodo agentūros „Reuters“ gauto dokumentai.

Kai bus patvirtintos antikrizinio fondo operacijų taisyklės, jis galės artimiausiomis savaitėmis gauti pinigų iš privačių ir valstybinių investuotojų, o tai, priklausomai nuo tarifų, gali padidinti stabilumo fondo pajėgumą.

Atsižvelgiant į tai, jog Vokietija prieštarauja, kad Europos centrinis bankas duotų likvidumą EFSF ar vaidintų paskutinės instancijos kreditoriaus vaidmenį, euro zonai reikia surasti būdą, kaip greitai nuraminti rinkas, kuriose paskolų Ispanijai, Italijai ir Prancūzijai tarifai pasiekė rekordiškai aukštą nuo euro įvedimo lygį.

Politikai tikisi, kad pastangos laikytis griežtesnės biudžeto drausmės įtikins investuotojus.

V.Schaueble sakė, kad Stabilumo sąjunga gali tapti lemiamu žingsniu kovoje už rinkų pasitikėjimą.

„Tai reiškia, kad kiekvienas euro zonos dalyvis turi atlikti savo namų užduotį biudžeto drausmės srityje. Mes norime tai pasiekti, padarę sutarties pataisas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius