Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Inovacija iš popieriaus atvėrė duris į svajonių universitetą

Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla (VU TVM) šiemet jau trečią kartą paskelbė moksleiviams skirto „Stipendijos konkurso“ laimėtoją. Juo tapo Vasaris Prunskas iš Vilniaus, kuris sukūrė popierinį filtrą kaip apsauginę priemonę nuo išorės teršalų, patenkančių į žmogaus organizmą per orą.
Vasaris Prunskas
Vasaris Prunskas

Jaunuolis VU TVM studijuos verslą ir finansus, o jo laimėtos stipendijos vertė siekia 30 625 Lt. Dėl pagrindinio prizo – galimybės nemokamai studijuoti pasirinktose bakalauro studijose, šių metų konkurse varžėsi 13 moksleivių iš Vilniaus, Šiaulių ir Druskininkų. Iš jų į finalą pateko 4, pateikę originaliausius kūrybinius, o svarbiausia – inovatyvius sprendimus. 

Nuo geros idėjos iki sėkmingo verslo – ilgas kelias

Trečius metus organizuojamos iniciatyvos tikslas – pritraukti talentingus moksleivius, kurie taptų ne tik verslo mokyklos studentais, bet ir jos komandos dalimi. Vienas iš konkurso atrankos komisijos narių bei kūrybinės užduoties autorių,  VU TVM Inovacijų ir verslumo centro darbuotojas ir dėstytojas Eigirdas Žemaitis pažymi, kad kūrybiškumas yra labai vertinga savybė, kurią būtina ugdyti ir puoselėti, tačiau kelias nuo kūrybiškos idėjos iki sėkmingo verslo – ilgas. „Mūsų universitetas ugdo verslumą ir skatina jaunus žmones galvoti apie, bei kurti nuosavą verslą, o šiuolaikinis sėkmingas verslas sunkiai įsivaizduojamas be inovacijų. Todėl pažiūrėti į jau esamas medžiagas ir produktus kitaip, numatyti vartotojo poreikius ir lūkesčius, pasiūlyti rinkai naudingą ir netradicinį sprendimą yra būtinos savybės, norint būti sėkmingu verslininku, pripažintu lyderiu“, – pabrėžia jis.

Idėjai pristatyti – „purvinas“ prototipas

Dėstytojas, galvodamas apie kūrybinę užduotį moksleiviams, neatsitiktinai parinko popierių – medžiagą, kuri visiems pažįstama, populiari ir plačiai naudojama, todėl norint sukurti inovaciją, reikia labai gerai paieškoti nešabloninių sprendimų bei „pajungti fantaziją“.  „Tai buvo iššūkis konkurso dalyviams, kurio rezultatai mus maloniai nudžiugino, o laimėtojas nustebino tiek sprendimu, tiek pristatymu, tiek požiūriu į vartotoją“, – įspūdžiais dalinasi dėstytojas. Jis pabrėžia, kad svarbi kūrybinės užduoties dalis buvo prototipo sukūrimas, kuris rėmėsi moderniu „design thinking“ (dizaino mąstymas) metodu, kuomet idėjos pristatymui naudojamas „purvinas“ prototipas, t.y. pirminei idėjos prezentacijai pasitelkiamos paprastos, nesudėtingos, pigios bei visiems prieinamos buityje naudojamos medžiagos. 

Pasak projekto iniciatorių, šių metų stipendijos laimėtojas puikiai susitvarkė su iškeltais konkursui tikslais ir reikalavimais, tarp kurių buvo ir idėjos prezentacija panaudojant šiuolaikines medijų priemones. Pats laimėtojas Vasaris Prunskas teigia, kad šio projekto pagalba išsipildė jo svajonė studijuoti VU TVM – kurią puoselėjo keletą pastarųjų metų. 

Galvojo apie naudą žmogui

Moksleiviams skirtas konkursas iškart patraukė V.Prunsko dėmesį. Visus mokslo metus jis skyrė aktyviam bendravimui su universitetu, įsitraukė į jo gyvenimą, tapo komandos nariu. „Gavęs užduotį sukurti inovaciją iš popieriaus pirmiausia pradėjau galvoti apie žmogų – būsimos inovacijos, kuri turėtų teikti naudą, būtų reikalinga, praktiška ir pasitarnaujanti, vartotoją. Sekantis žingsnis inovacijos kūrime – ji turi spręsti kažkokią problemą. Vienas didžiausių šio amžiaus iššūkių žmonijai – užterštumas – man pasufleravo idėją – popierinį filtrą, kuris padėtų sumažinti oru į organizmą patenkančių teršalų kiekį”, – apie inovaciją pasakoja jos autorius. Šiam tikslui įgyvendinti jis pasitelkė chemijos žinias, taip pat konsultavosi su profesionaliais chemikais, kad sukurtas produktas būtų saugus ir nekenksmingas bei atliktų pagrindinę funkciją. 

„Tokį popierinį filtrą būtų lengva naudoti, jis nedirgina, taip pat nesukelia šalutinių poveikių. Manau, toks produktas rastų savo nišą tiek Kinijos kaimelyje, tiek Europos didmiestyje, nes besirūpinančių sveika gyvensena žmonių daugėja, jie domisi ir ieško priemonių, galinčių apsaugoti jų sveikatą”, – produkto privalumus dėsto V.Prunskas. 

Studijoms numatytas santaupas skirs verslui kurti

Jaunas vyras jau dirba ties nauja verslo idėja paslaugų sferoje ir ketina ją „paleisti į gyvenimą” kitų metų vasarą. Jis neabejoja, kad pasirinktos VU TVM Verslo finansų studijos jam padės kurti ir sėkmingai plėtoti nuosavą verslą. „Pinigus, kuriuos būčiau skyręs studijoms, dabar ketinu investuoti į nuosavą verslą”, – ateities planais dalinasi Vasaris. Jis ypač dėkingas VU TVM bendruomenės nariams, kurie galvoja apie jaunimą ir kuria draugišką aplinką, kuri  ne tik skatina mokytis, bet ir įkvepia ir padeda kurti, veikti, įgyvendinti svajones. Būsimas verslininkas linki ir kitiems moksleiviams nepraleisti progos bei nuolat sekti ir dalyvauti universiteto organizuojamuose projektuose.

 VU TVM kasmet organizuoja „Verslumo akademijos“ projektą www.tvm.vu.lt/lt/main/busimiems/bakalauras/va, yra kelias mokslo ir švietimo įstaigas vienijančio projekto „Lyderystės akademija“ partneris (www.mokykla.lt/lyderystes-akademija/nauji-lyderystes-akademijos-metai.html),. VU TVM yra atviras partnerystei su įvairiomis institucijomis ir organizacijomis, kurios dirba moksleivių labui – lavina kūrybiškumą, skatina iniciatyvumą, ugdo verslumą ir kitas ateities lyderiams reikalingas savybes.

Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius