Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Mažinti jaunimo nedarbą užsimota skatinant verslumą

Lietuvoje imtasi priemonių, kad jaunimas, užuot beldęsis į darbdavių duris, pats kurtųsi sau darbo vietą. Kaip tai padaryti, bus galima sužinoti gegužės 10 d. Vilniaus „Litexpo“ parodų centre vyksiančiame renginyje „Verslas veža“, kurį kartu rengia LR Ūkio ministerija ir VšĮ „Versli Lietuva“. Jaunus žmones nemokamai konsultuos, žiniomis ir patirtimi dalinsis bei praktinius mokymus ves šalies verslo lyderiai, valstybinių institucijų atstovai, visuomenėje žinomi žmonės.
Jaunimas
Jaunimas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Neretai darbo ieškantis jaunimas įsitikinęs, kad verslą gali kurti tik turintys milijonus. Tačiau išties svarbiausia yra gera idėja ir entuziazmas. O to, neabejoju, mūsų jaunimui netrūksta. Žinoma, dar reikia praktinės patirties, naudingų kontaktų, moralinio ir kitokio palaikymo. Šito su kaupu bus galima pasisemti mūsų renginyje,“ − sakė vienos iš renginio organizatorių VšĮ „Versli Lietuva“ direktorius Paulius Lukauskas. 

Jo teigimu, „Verslas veža“ pateiks ypač platų naudingų žinių asortimentą, paremtą ne tik sėkmės istorijomis, bet leis sužinoti, kaip pradėti vienos ar kitos srities verslą, kokią galima gauti paramą iš valstybės, išmokti derybų, pardavimų, viešojo kalbėjimo ir kitų reikalingų įgūdžių. 

Pasak vienos iš pranešėjų, žurnalistės, laidų vedėjos ir kulinarės Beatos Nicholson, šiame renginyje ji dalyvauja, gerai žinodama, kad jauniems žmonėms, norintiems rasti savo vietą po saule, dažnai reikia paskatos iš šalies. „Nors pati savęs nelaikau verslininke, mano galvoje nuolat kunkuliuoja virtinė idėjų, kurios prašosi įgyvendinamos. Dabar, kai esu žinoma, tai padaryti lengviau, tačiau gerai pamenu, kai buvau „žalia“, labai reikėjo palaikymo iš šono“, − sakė ji. 

Moters teigimu, renginyje ji nekalbės apie finansų srautus ir mokesčius, bet akcentuos ne mažiau svarbų procesą – idėjų pavertimą kūnu. „Grįžusi į Lietuvą pamačiau daug gerų dalykų, jauni žmonės yra kupini įdomių idėjų, siekia save išreikšti, bet stabdo patys save. Norisi juos paskatinti, juk geriau pabandyti nei po to gailėtis, kad nieko nedarei“, − teigė B. Nicholson. 

Kitas pranešėjas Rimvydas Širvinskas – Makalius savo pavyzdžiu įrodė, kad jaunas amžius ir patirties stoka nėra kliūtys, siekiant sukurti savo verslą. „Kai sugalvojau kurti kelionių portalą, susidūriau su neigiama visuomenės nuomone. Bankai jaunais žmonėmis nepasitiki, daugelis sako, kad pirma reikia baigti mokslus, tada galvoti apie verslus. Bet išties viskas atvirkščiai – jaunam žmogui rizikuoti yra paprasčiau, nes jis dar neturi, ko prarasti“, − įsitikinęs jaunasis verslininkas. 

Portalo makalius.lt savininkas prisipažino, kad veiklos pradžioje jam labai trūko informacijos ir aplinkinių, ypač versle jau patyrusiųjų, palaikymo. „Dabar, kai jau tvirtai stoviu ant kojų, norėčiau perduoti savo patirtį tokiems pat ambicingiems, bet dvejojantiems ir nesiryžtantiems veikti žmonėms. Tikiu, kad jiems galiu padėti“, − sakė R. Širvinskas. 

Be B. Nicholson ir R. Širvinsko renginyje „Verslas veža“ pranešimus skaitys ir su jaunimu bendraus verslininkai Antanas Bosas ir Antanas Guoga, prodiuseris Linas Adomaitis, laidų vedėjas Mindaugas Stasiulis, UAB „Gaumina“ direktorius Darius Bagdžiūnas, lenktynininkas, Dakaro ralio dalyvis Benediktas Vanagas ir kiti. Renginys bus transliuojamas tiesiogiai internetu http://www.verslilietuva.lt/lt/renginiai/versli-lietuva-verslas-veza-renginys-vilniuje/.

Vilniuje vyksiantis renginys „Verslas veža“ yra LR Ūkio ministerijos ir VšĮ „Versli Lietuva“ organizuojamo renginių ciklo jaunimui dalis. „Verslas veža“ renginiai jau aplankė Radviliškį, Kėdainius, Šalčininkus ir Pasvalį ir sutraukė daugiau nei 600 vyresnių klasių moksleivių. Artimiausiu metu susitikimai planuojami Klaipėdoje, Šiauliuose, Marijampolėje, Mažeikiuose, Telšiuose, Visagine, Šilutėje, Ukmergėje, Kaune ir Utenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius