Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Milijonų vertus lazerius pradėjo kurti daugiabutyje

„Svarbiausia atrasti balansą tarp laisvės ir pinigų, kuriuos gali uždirbti“, – taip savo verslo sėkmės receptą apibūdino vienas iš įmonės „Integrated Optics“ vadovų Jonas Jonuška.
E.Pabrėža (kairėje) ir J.Jonuška.
E.Pabrėža (kairėje) ir J.Jonuška. / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Versli Lietuva

Jo kolega Evaldas Pabrėža pridūrė, kad norint sulaukti sėkmės versle svarbu vaikytis ne tik trumpalaikės naudos, bet priimti tokius sprendimus, kurie būtų naudingiausi ilgalaikėje perspektyvoje.

Lazerius gaminančią įmonę „Integrated Optics“ vaikinai įkūrė prieš mažiau nei metus ir iki šiol juos lydėjo sėkmių virtinė. E.Pabrėža mano, kad pasiekti rezultatų jiems padėjo tai, jog prieš pradėdami dirbi kartu, iš anksto tiksliai susitarė, kas už kurią sritį bus atsakingas.

„Esu baigęs moderniųjų technologijų vadybą, o Jonas – lazerių fizikos mokslus. Susitarėme, kad dirbdami vienas kitam netrukdysime – Jonas kurs lazerius, o aš rūpinsiuosi komercija, investicijomis ir plėtra“, – teigė E.Pabrėža.

Praėjusią vasarą įkūrusius įmonę, E.Pabrėžą ir J.Jonušką pastebėjo įstaiga „Versli Lietuva“. Lazerių kūrėjai buvo pakviesti dalyvauti rudenį vykusiame „Verslios Lietuvos“ surengtame gyvybės mokslų forume „Life Sciences Baltics 2012“. Per forumą vyko ir startuolių sesija, kurioje įmonės „Integrated Optics“ įkūrėjai pristatė savo verslo planą.
Lazerių kūrėjų verslo planas komisijai pasirodė itin perspektyvus, todėl jie laimėjo „Versli Lietuva“ įsteigtą prizą – savaitės trukmės kelionę į Akrono miestą JAV, kur inovatyvioms kompanijoms skiriamas itin didelis dėmesys.

Pirmas testas lazeriui – lėktuve 

Į Akroną jaunieji specialistai vežėsi ir vieną savo sukonstruotą lazerį. Kelionė lėktuvu įrenginiui buvo pirmasis testas – vaikinai norėjo įsitikinti, ar jų sukonstruotas lazeris atlaikys -50°C temperatūrą, vibraciją ir oro duobes. 

„Atlaikė“, – šypsojosi vaikinai. 

Akrone E.Pabrėža ir J.Jonuška užmezgė naujų kontaktų, susitiko su galimais partneriais, klientais bei mokslininkais, kurie savo darbe galėtų naudoti lietuvių sukurtus lazerius. Taip pat jaunieji verslininkai bendravo su Akrono meru, šio miesto startuolių bendruomene, vyko į ekskursijas po laboratorijas, sertifikavimo centrus, verslo akseleratorių patalpas.

„Akrone ne tik susitikome su mokslininkais, bet ir pamatėme, kaip jie dirba. Jie orientuoti į verslą – sukuria naują technologiją ir iš karto galvoja, kokią įmonę įsteigs, kaip ją parduos. Mūsų sukurtą lazerį gyrė NASA mokslininkai. Jiems didžiausią įspūdį padarė tai, kad mūsų lazeris yra itin mažas ir atsparesnis smūgiams negu konkurentų produktai. Konkurentų lazeriuose yra daug varžtų, kurie per skrydį gali atsilaisvinti. Mūsų lazeryje tokių detalių nėra“, – pabrėžė J.Jonuška. 

E.Pabrėža pridūrė, kad kelionėje abu kolegos įsitikino, jog jų verslo planas yra teisingas – lieka viską tęsti toliau. Šiuo metu lazerių kūrėjams svarbiausia pritraukti investicijų, pabaigti kurti lazerius ir prasimušti į rinką. Lazerius vaikinai ketina gaminti Lietuvoje, tačiau pardavinėti juos ruošiasi daugiausiai užsienio kompanijoms. 
Laboratoriją įsirengė namuose

Norėdami sukonstruoti pirmuosius lazerių prototipus vaikinai į verslą investavo patys – internete pirko ir į Lietuvą siuntėsi visą reikalingą įrangą, kad galėtų įsirengti savo laboratoriją – spintos dydžio erdvę kambaryje, esančiame viename iš sostinės daugiabučių.

„Tokios laboratorijos mums kol kas pakanka, tačiau kai lazerių kūrimas bus baigtas ir prasidės jų gamybą, teks įsirengti didesnę“, – pasakojo J.Jonuška.

Šiuo metu savo laboratorijoje specialistai yra sukonstravę dviejų lazerių prototipus – geltonai-oranžinės spinduliuotės „MatchBox“ lazerį ir impulsinį lazerį „BlackBox“.

„BlackBox“ lazeris ypatingas tuo, kad yra 130 kartų mažesnis už konkurentų konstruojamus produktus. Lazeris „MatchBox“ už konkurentų įrenginius mažesnis maždaug 10 kartų.  Juos galima pritaikyti medicinoje, medžiagų apdirbimui, mikroskopijoje, astronomijoje, biologiniams taikymams, pavyzdžiui, ląstelių vaizdinimui, fluorescencijai. 

„BlackBox“ lazeris, labiau tinkamas medžiagų apdirbimui, pritaikomas mikroelektronikoje. Šiam lazeriui esame labiau užtikrinti dėl rinkos. Geltonajam reikėtų rasti gerų integratorių. Tuomet prijungus valdymą, kitus prietaisus, mūsų lazeris taptų sudedamąją įrenginio dalimi. Medžiagų apdirbimo srityje Lietuvoje yra dvi įmonės, kurios galėtų būti integratoriais, tačiau medicinos srityje tokių kompanijų Lietuvoje nėra. Tačiau manome, kad užsienyje integratorių susirasime be problemų“, – įsitikinęs E.Pabrėža. 

Planas veikia, reikia tik investicijų

E.Pabrėža teigė, kad įmonės „Integrated Optics“ verslo planas yra pagrįstas keliasdešimties jų sukurtų lazerių pardavimu per pusmetį, tačiau ir iš tokio kiekio turėtų susidaryti dešimčių milijonų litų apyvarta. Jau dabar sukurtų technologijų vertė yra didesnė nei 2 mln. litų – tiek kainuotų užsakymas sukurti panašius prietaisus lazerius gaminančiose kompanijose.   

Geltonąjį „MatchBox“ lazerį įmonė planuoja pradėti pardavinėti praėjus metams nuo investicijų pradžios. Juodąjį „BlackBox“ lazerį pardavinėti vaikinai ruošiasi jau 2014-aisiais. 

„Įstaiga „Versli Lietuva“ siūlo geras programas startuoliams – jaučiamės perspektyvūs, apdovanoti ir madingi, lieka gauti tik pinigų“, – sakė E.Pabrėža.

Abu vaikinai jau domisi ir galimybėmis dalyvauti antrajame „Versli Lietuva“ organizuojamame gyvybės mokslų forume „Life Siences Baltic 2014“ bei kituose įstaigos renginiuose – parodose, verslo misijose į užsienio šalis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius