Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smulkiesiems užsienio verslininkams Lietuva neatrodo patraukli šalis

Užsieniečių įmonių savininkų Lietuvoje pamažu daugėja, bet dauguma įmones Lietuvoje steigti svarstančių užsieniečių, susipažinę su verslo kūrimo sąlygomis, investicijoms pasirenka kitą ES valstybę, pirmadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.
Naftotiekis vėl gali veikti, jei Lietuva į jį investuotų milijonus dolerių.
Investicijos / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Dienraščio pateiktais Migracijos departamento duomenimis, per 2010 metų pirmąjį pusmetį išduoti 637 leidimai laikinai gyventi Lietuvoje užsieniečiams teisėtos veiklos pagrindu – kai užsienietis įregistruoja įmonę kaip savininkas ar bendraturtis arba yra įmonės vadovas.

2009 metais buvo išduota 1,014 tūkst. tokių leidimų, 2008 metais – 835 tokie leidimai. Daugiausia leidimų gyventi šiuo pagrindu išduota Rusijos, Baltarusijos, Kinijos, Ukrainos, Turkijos piliečiams.

„Į Migracijos valdybą dažnai ateina žmonių, norinčių investuoti. Pasikalbame, išsiklausinėju, kuo jie ketina užsiimti. Būna kalbų ir apie nedideles investicijas, ir apie milijonines, tačiau daugelį užsieniečių atgraso gausybė biurokratinių kliūčių, ilgai trunkanti leidimo gyventi Lietuvoje suteikimo procedūra, be to, Lietuvoje apskritai vyrauja nuostata, kad čia gyvenantis užsienietis yra blogis“, – teigia Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis.

Pasak jo, atsižvelgiant į dabartines ekonomikos sąlygas yra pats laikas spręsti užsieniečių, norinčių steigti įmones Lietuvoje, teisėto buvimo šalyje klausimus ir padėti jiems plėtoti verslą.

„Užsieniečius, norinčius kurti verslą Lietuvoje, konsultuoju jau beveik penkerius metus. Pastaruoju metu jų smarkiai sumažėjo – išgirdę apie verslo sąlygas, jie dėl šventos ramybės apsisprendžia kurtis Švedijoje, Vokietijoje ar Austrijoje. Verslininkai iš trečiųjų šalių sunkiai perpranta mūsų mokesčių sistemą, nesuvokia, kodėl turi mokėti mokesčius, nors verslo dar net nepradėjo“, – teigia advokato Vytauto Bučiaus kontoros teisininkas Ignotas Ungaila.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius