TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„StartupHighway“ mentorius Aurimas Bakas: Sėkmės pamatas – santykiai su žmonėmis

Aurimas Bakas yra Technologijų ir Inovacijų centro nepriklausomas valdybos pirmininkas ir naujos mokėjimų eko-sistemos WoraPay įkūrėjas, o taip pat StartupHighway (http://startuphighway.com/) ir kitų verslumo programų mentorius. Jauną, aktyvų ir daug pasiekusį verslininką šį kartą kalbiname dėl kelių priežasčių.
Aurimas Bakas
Aurimas Bakas
Temos: 1 Mentorius

Visai netrukus, gegužės 20 dieną, prasidės pradedančiųjų verslininkų akceleratorius StartupHighway, šiame projekte Aurimas Bakas kaip mentorius dalyvauja jau trejus metus. Dar viena priežastis kodėl būtent dabar įdomu pasikalbėti su verslininku yra ta, kad visai netrukus rinkoje atsiras naujas jo projektas WoraPay. 

– Aurimai, savo paskyroje LinkedIn save pristatote taip: „I believe I have always been too young to achieve what I managed to achieve“ (liet. „Aš tikiu, kad visada buvau per jaunas, kad pasiečiau tai, ką man pavyko pasiekti). Verslą pradėjote būdamas 18 metų. Ar nesinorėjo pagyventi nerūpestingai? Iš kur sėmėtės įkvėpimo ir motyvacijos projektams? 

– Dabar kartais jau aplanko noras ramiau pagyventi. Nors abejoju, ar pavyks. Pastaruosius dešimt metų norėjau siekti ir pasiekti. Iš prigimties esu pripratęs konkuruoti, todėl tai darau ir darbe, ir laisvalaikio metu. Konkuruoju net ir pats su savimi, kolegomis, draugais. Tokiu būdu nuolatos save įstumiu į nekomforto zoną, tačiau tokios situacijos sukuria pridėtinę vertę ir rezultatą. 

– Papasakokite apie save. Ką veikiate laisvalaikiu? Ar jūsų pomėgiai taip pat susiję su darbais? Kaip pavyksta suderinti darbą ir asmeninį gyvenimą?

– Buvo toks etapas, kai laisvalaikis buvo lygus darbui ir atvirkščiai. Net pjaunant žolę kaime galvojau apie klientus ir idėjas. Šiek tiek perlenkiau lazdą, todėl dabar laisvą laiką investuoju į šeimą ir sportą. 

– Galbūt turite savo sėkmės formulę?

– Tikiu, kad siekiant sėkmės, reikalinga gera karma. Norint ją tokią išlaikyti, reikia dirbti su aplinka: patarti, pagirti, nusileisti ir t.t. Jei daug duodi, daug ir gauni. Tiek gyvenimas, tiek karjera nėra vienpusio eismo gatvė. Žinoma, prie karmos reikia lipdyti asmenines savybes – smalsumą, kantrybę ir užsispyrimą, bet sėkmės pamatas yra santykiai su žmonėmis.

– Papasakokite apie WoraPay. Idėja iš tiesų žavi ir aktuali šiandien taip skubantiems žmonėms, kurie vis labiau prisiriša prie mobiliųjų telefonų. Kaip gimė mintis kurti būtent tokį verslą? 

– Gyvename 21 amžiuje, o daugeliu atveju vis dar atsiskaitome kaip prieš 100 metų, t.y. grynais pinigais. WoraPay yra mokėjimų eko-sistema ir infrastruktūra, kuri bankams padeda mažinti grynųjų pinigų kiekį. Naudodamiesi mūsų infrastruktūra bankai savo vartotojams galės pateikti daugybę nestandartinių atsiskaitymo scenarijų, kurie šiandien neegzistuoja arba gali būti padaromi tik grynais pinigais. Pavyzdžiui, atsiskaityti restorane, nekviečiant padavėjos ar prie benzino pistoleto nebelaukiant eilėje, pasidalinant sąskaitą tarp penkių draugų ar realiu laiku persiunčiant sąskaitą savo sutuoktiniui, kai pritrūksta pinigų sąskaitoje ir nuotoliniu būdu leisti jam patvirtinti mokėjimą... Ir čia tik keli pavyzdžiai. 

– Esate StartupHighway akceleratoriaus mentorius. Papasakokite apie mentorystę. Kodėl nusprendėte tapti mentoriumi? Ar daug laiko skiriate šiai veiklai? Kaip sekėsi mentoriauti Saulėtekio slėnyje? 

– Tikiu StartupHighway idėja. Lietuvoje neturime naftos ir dujų, todėl IT naujos kartos verslus matau kaip Lietuvos galimybę konkuruoti pasauliniu mastu. Per pastaruosius 10 metų su dviem kompanijom užaugau nuo ankstyvos pradžios iki 100 žmonių ir tai buvo pasauliniai verslai. Norisi šiomis sėkmės istorijomis įkvėpti ir jauniems verslininkams parodyti keliukus. Tiek StartupHighway, tiek Saulėtekio slėnio, tiek kitose verslumo programose sutinku daug jaunų žmonių, kurie turi idėjas, bet neturi svarbių kontaktų, platesnio konteksto matymo, patirties. Patyrusiam mentoriui investavus kelias valandas per savaitę į perspektyvią komandą galima pasiekti įspūdingų rezultatų. 

– Kai kūrėte DtecNet ir WoraPay, patys turėjote mentorius, tiesa? Ar buvote patenkinti savo mentoriais? Ar daug reikėjo jų pagalbos? 

– Prieš kelis metus, dar kurdamas pasaulinę antipiratavimo kompaniją DtecNet (ją 2010 m. nupirko didžiausia pasaulyje prekinių ženklų apsaugos įmonė MarkMonitor), ieškojau  mentoriaus ir tuomet pabandžiau atrasti ryšį su Antanu Zabuliu („Omnitel“ prezidentu). Pavyko susipažinti ir per tuos kelis metus aš jį aplankydavau maždaug kartą į metų ketvirtį,  iš viso drauge esame praleidę apie 20 valandų. Tačiau tos 20 valandų buvo vertingiausios visos mano karjeros metu, kuomet mes diskutuodavome apie mano įmonės augimo suvaldymą, vystymo programas, pardavimo procesą ir asmeninio tobulėjimo kryptis. Šį neįpareigojantį ryšį esame išaugoję iki šiol. 

– Kaip vertinate mentoriavimą? Kokios, Jūsų manymu, yra gero mentoriaus savybės? 

– Mentorystė nėra konsultavimas, kurio metu moki už darbo valandas. Šiuo procesu turi mėgautis abi pusės, kitaip tai neveiks. Svarbu, kad abi pusės matytų rezultatą, jog kažkas iš to išeina. Mentorius yra mokytojas, kuris turi natūralų norą – kad jo mokinys taptų geresniu už mokytoją. Gera mentorystė yra užkrečiama. Jeigu turėjai gerą mentorių, pats tikrai pabandysi tokiu tapti tiems, kuriems to reikia labiausiai. 

– Kaip atradote StartupHighway? 

– Su Roku Tamošiūnu, kurio pastangas ir darbą labai gerbiu, susipažinau, kai StartupHighway pradėjo veiklą. Nuo to karto, kiekvienais metais esu StartupHighway komandų mentorius, taip pat keliavau su StartupHighway komanda į kitas šalis reklamuoti projektą ir Lietuvą. Šiuo metu viena iš mano mentoriaujamų komandų iš Adventure verslumo programos pretenduoja į trečiąjį StartupHighway ratą. Pastebėjęs naują ir perspektyvią komandą visų pirma siunčiu ją Rokui, kad susipažintų. Tikiu, kad tai yra tik pradžia judėjimo, kuris Lietuvoje sukurs stiprių jaunosios kartos verslininkų grupę. Malonu, kad galiu prie to prisidėti. 

http://www.facebook.com/StartupHighway

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius