-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūsų knygos – iš rankų, nutarusių būti nepriklausomomis

Verslo pradžia – niekada nebūna lengva. Reikia įdėti daug pastangų ir noro, nes verslininko naujoko laukia patys įvairiausi iššūkiai – lėšų trūkumas, tinkamų darbuotojų paieškos, būtini strateginiai sprendimai Tuo tarpu iššūkiai nelaukia. Tačiau 2008 metais Arūnas Kružikui gimusi idėja, kad reikia nepriklausomo knygų tarpininko, gyva iki šiol. Didmeninio prekybos knygomis verslą sukūręs Arūnas nepabūgo tuomet rinką krėtusių pokyčių, o pagreitį įgaunanti internetinė prekyba knygomis paskatino atidaryti ir naują parduotuvę internete „Knygynas.lt“.
Knygos
Knygos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gerai idėjai sunkmetis ne kliūtis

A. Kružikas verslą kartu su dar keliais bendraminčiais pradėjo pačioje 2008 metų pabaigoje. Lietuvos ekonomika tuo metu augo, o pasaulinė finansų krizė dar tik beldėsi į duris. Tačiau Arūno Kružiko verslas krizę išgyveno, o dabar jo vadovaujama bendrovė SHI – viena pažangiausių knygų didmeninės prekybos bendrovių Lietuvoje.

„Verslo idėja kilo, pamačius situaciją rinkoje. 2008 metų pavasarį bankrutavo kelios knygų prekybos bendrovės, tuomet buvo daug leidėjų, daug didmenininkų. Taip  rinkoje atsirado daugybė prekybininkų, turinčių įvairių interesų. Nutarėme, kad rinkoje reikia nepriklausomo tarpininko – nepriklausomo nei nuo leidėjų, nei nuo mažmenininkų. Pasitarėme su kai kuriais leidėjais, nes dalį jų pažinojome ir nutarėme pradėti“, – verslo pradžią prisiminė A. Kružikas.

Anot jo, verslo pradžią paspartino ir rasti geri partneriai – programuotojai, sukūrę knygų prekybos sistemą.

„Esame labiausiai pažengę šioje rinkoje“, – trumpai įvertino A. Kružikas, su lietuviams nebūdingu kuklumu.

Pradėję nuo keturių žmonių kolektyvo šiandien bendrovė SHI jau skaičiuoja turinti 22 darbuotojus.

Didžiausias iššūkis – apyvartinės lėšos

Pasiteiravus, kaip praėjo ketveri verslo metai, Arūnas tuoj pat pamini nuolatinį  lėšų trūkumą. Verslas buvo jaunas, o kiekvienas bankas, į kurį užeita, reikalavo garantijų.

„Kaip jau minėjau, veiklą pradėjome pačioje 2008 metų pabaigoje, o 2009 metais ėmėme ieškoti apyvartinių lėšų. Bankai visuomet pageidauja užstato. Tačiau sprendimų radome – bankas pasiūlė paskolą, o bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) suteikė garantiją už paimtą paskolą“, – sakė Arūnas.

Anot verslininko, be „Invegos“ pagalbos įgyvendinti idėjas ir gauti lengvatinę paskolą vargu, ar būtų pavykę. Sprendimas pasiteisino ir šiemet jie vėl kreipėsi pagalbos į „Invegą“.

„Paskolą suteikė jau kitas bankas, bet vėlgi su „Invegos“ garantija“, – sakė pašnekovas.

Pasak SHI vadovo, abu kartus „Invega“ suteikė garantijų 80 proc. paskolos vertės. Verslininkui teliko garantuoti likusius 20 proc. paskolų.

Ieškant finansavimo verslo plėtrai – tiek apyvartai, tiek naujoms investicijoms, vienas iš sprendimų yra būtent lengvatinės paskolos ir kredito linijomis iš Atviro kreditų fondo, finansuojamo Europos regioninės plėtros fondo. Iš šio fondo smulkiajam verslui skolina nedideli bankai, kurie itin palankiai žiūri į smulkiojo verslo finansavimą. Paprastai bankų palūkanos kredito linijoms varijuoja nuo 5-6 proc., jeigu skolinamasi iš Atviro kreditų fondo, bankai šiuo metu gali pasiūlyti apie 3,5 proc. dydžio palūkanas.

Planai – dideli

Į bibliotekų ir knygynų poreikius žvelgianti bendrovė šiuo metu investuoja į naują knygų elektroninę parduotuvę „Knygynas.lt“. Anot Arūno, norima šalies bibliotekas aprūpinti naujai išleistomis knygomis. Svetainėje bus knygų katalogas, fotografijos, joje taip pat bus galima pateikti nuomones ir komentarus.

„Išliksime pažangiausi Lietuvoje“, – pažadėjo Arūnas. Šiuo metu dar vyksta svetainės kūrimo darbai, tačiau jos startas – jau ne už kalnų, baigdamas pokalbį patikino Arūnas.

Rubrikoje „Verslo vinis“ rasite daugiau drąsių ir sėkmingų verslo idėjų, kuriomis didžiuojasi jų autoriai ir visi, padėję šiems verslams išvysti dienos šviesą bei sėkmingai augti.

Projekto „Verslo vinis“ iniciatorė INVEGA kviečia susipažinti su verslo finansavimo galimybėmis Lietuvoje ir išdrįsti pradėti bei plėsti savo verslus. Rubrikoje pateikiama informacija apie INVEGOS administruojamas priemones, kurios finansuojamos ES struktūrinių fondų lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius