-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pienas ir duona brangsta, bet ūkininkų pelnas išlieka toks pats

Rekordinis praėjusių metų grūdų derlius ūkininkams aukso kalnų nesunešė. Išaugus produkcijos kiekiui, augo ir jos priežiūros kaina. Vadinasi, ūkininkų pelno marža didėjo itin nedaug arba išliko ta pati.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Banko „Citadele“ Verslo klientų finansavimo ir ryšių plėtros centro direktoriaus pavaduotojas Renaldas Domeika jau yra sakęs,  kad didesnis nei įprasta grūdų derlius ūkininkų kišenių smarkiai nepripildė.

Mat kartu su didesniu produkcijos kiekiu, augo ir jos priežiūros kaštai. Be to, kai kurie ūkininkai apskritai nebuvo pasiruošę prižiūrėti tokio derliaus, kokio sulaukė, todėl kai kuriems tai sukėlė didesnį galvos skausmą.

Tuo metu žemės ūkio produkcija, taigi ir iš jos pagaminami produktai, brangsta, nors ūkininkams tai didesnio pelno ir negarantuoja.

Brangsta viskas

Pienas pastaruoju metu tarptautinėje rinkoje brango. Dėl to geriau sekėsi ir Lietuvos žemės ūkiui, eksportuojančiam daug pieno.

Augo ir kitų žemės ūkio produktų supirkimo kainos. Per metus augalininkystės produktų supirkimo kainos augo 18,4 proc. Daugiausia per metus augo javų supirkimo kainos – net 26,3 proc.

Kiek kukliau brango gyvuliai ir gyvulininkystės produktai. Statistikos departamento duomenimis, šių produktų supirkimo kainos per metus išaugo 4,7 proc. Labiausiai brango kiaulės – 8,4 proc.

Žemės ūkio produkcijos supirkimas
Žemės ūkio produkcijos supirkimas

Gyvulininkystės produktų supirkimo kaina augo 3,6 proc. Iš jų itin smarkiai brango kiaušiniai – 28,2 proc. Natūralaus pieno supirkimo kaina išaugo vos 0,5 proc.

Iš viso  pernai, Statistikos departamento duomenimis, palyginti su 2011 metais, supirkta daugiau ankštinių augalų grūdų – 90 procentų, javų – 86, vaisių – 21, daržovių – 17, bulvių – 16, paukščių – 8, kiaulių – 7, natūralaus pieno – 3 procentais.

Tačiau faktas, kad brangsta žemės ūkio produkcija ar daugėja derlius, dar nereiškia, kad ūkininkas dėl to uždirbs daugiau.

„Žemės ūkis tikrai reikalauja daug investicijų, piniginių lėšų. Atrodo, kad įmonės daug eksportuoja, daug ir uždirba, dideli derliai. Bet materialiniai ištekliai – trąšos, kuras ir pan. – stabiliai brangsta. Į tai, kad pabrango produkcija, atitinkamai sureaguoja ir trąšų pardavėjai ir ūkininkų pelno marža išlieka stabili“, – sakė R.Domeika.

Šiemet, pavyzdžiui, ūkininkai privalės sunaudoti daugiau įvairių cheminių priemonių augalų priežiūrai – pavasaris šiemet atėjo vėlai, iškart prasidėjo karščiai, todėl augalai užaugo itin greitai, ir tam, kad jie ilgiau išsilaikytų, juos reikia prižiūrėti papildomai. Dėl to ūkininkas patiria papildomų išlaidų, be to, dažniausiai suprastėja produkto kokybė, jis kainuoja mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius