Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristigus gerų darbuotojų, investuojama į modernią įrangą

Jonavos rajone įsikūrusi medienos apdirbimo bendrovė „Limartijus“ plėtodama verslą susidūrė su kvalifikuotų ir atsakingų darbuotojų trūkumu. Įmonės savininkas greitai rado išeitį – paėmęs iš banko paskolą su UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) garantija, įmonės savininkas investavo į modernią automatizuotą įrangą, taip išsaugodamas savo verslą ir sukurdamas darbo vietą ne tik sau, bet ir savo sūnui, kuriam nebeteks skalsesnės duonos ieškoti užsienyje.
„Limartijus“
„Limartijus“

Išsaugojo šeimos verslą

Jau 14 metų medienos apdirbimo srityje dirbanti bendrovė „Limartijus“ daugiausia dėmesio skiria pirminiam rastų apdirbimui, didžiausia dalis jų gaminių iškeliauja iš Lietuvos. „Limartijus“ produkcija naudojama tiek statybose, tiek gaminant krovinių padėklus, todėl bendrovė greitai pajunta bet kokius rinkos svyravimus – jei tik prekės pasaulyje nustoja judėti, užsakymų iš karto sumažėja. Tačiau didžiausias rūpestis „Limartijaus“ direktoriui Jonui Lisauskui – ne pasaulio rinkos svyravimai, o gerų darbuotojų trūkumas.

„Rasti gerų darbuotojų šiandien – praktiškai neįmanoma. Tie, kurie likę Lietuvoje, neturi noro ir gebėjimų dirbti,“ – pasakoja verslininkas iš Jonavos rajono.

Jis sako, kad veiklą plėtoti pradėjo norėdamas išgelbėti savo verslą nuo žlugimo dėl darbuotojų trūkumo. Buvo nuspręsta medienos gamybą automatizuoti. Tam prireikė įsigyti modernią įrangą – automatizuotas medžio apdirbimo stakles už daugiau kaip 300 tūkst. litų.

„Mano sūnus nenorėjo bėgti į užsienį, aš nenorėjau uždaryti savo verslo, tad dabar dirbame kartu. Sūnus mokėsi dirbti su naujomis staklėmis ir dabar yra būtent tas žmogus, kuris geriausiai išmano jų valdymą,“ – pasakoja J. Lisauskas apie savo sprendimą išsaugoti verslą.

Naujosios staklės leidžia gerokai palengvinti darbą žmonėms ir išplečia įmonės galimybes. Jei anksčiau reikėjo nemažai žmonių pagrindiniams darbams atlikti, dabar užtenka keleto samdomų darbuotojų ir savininkų pastangų.

Įsigijęs naująją įrangą, „Limartijus“ gali apdirbti ir ilgą medieną, ko anksčiau daryti negalėjo. Tačiau, anot vadovo, norint stakles išnaudoti maksimaliai, reikia daugiau automatizuotos įrangos, tuomet staklių galimybės dar labiau padidės, o darbas žmonėms bus lengvesnis.   

Ieškojo finansavimo galimybių

Ne vienerius metus bendradarbiavę su banku, „Limartijaus“ vadovai, sugalvoję įsigyti modernias stakles, susidūrė su sunkumais – trūko lėšų užstatui. Tačiau greitai buvo rastas sprendimas – reikalingai paskolai garantiją, kuri atstoja dalį prašomo užstato, suteikė INVEGA. Iki tol apie INVEGĄ nežinojęs J. Lisauskas džiaugiasi sklandžiu bendravimu su INVEGOS specialistais.

„Man uždavė paprastą klausimą – kiek metų dirbu. Pasakiau, kad keturiolika, ir specialistams pasidarė viskas aišku. Juk niekas nenorės savo 14 metų puoselėto verslo sužlugdyti“, – pasakoja verslininkas.

INVEGA suteikė ne tik garantiją paskolai, bet ir trejus metus kompensuoja pusę bankui sumokėtų paskolos palūkanų. INVEGA iš dalies kompensuoja paskolų palūkanas, naudodama ES regioninės plėtros fondo lėšas. Jeigu už paskolos grąžinimą ar lizingo sutarties įvykdymą yra suteikta INVEGA garantija, kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų. Tiek pat palūkanų kompensuojama ir tada, kai imamos paskolos iš kredito įstaigų ar lizingo bendrovių investicijoms į gamybinę ir jai prilygintą įrangą bei įrengimus finansuoti, kai INVEGOS garantija nėra suteikta. Jeigu paskola imama iš Verslumo skatinimo fondo, tuomet kompensuojama 95 proc. palūkanų.

„Aišku, paskolos garantija svarbu, nes be jos negautum paskolos, bet trejus metus gauti pusės palūkanų kompensaciją – tai dideli pinigai“, – džiaugiasi „Limartijus“ vadovas. Jis tvirtina, kad Lietuvoje situacija palanki verslui, tik reikia gerų darbuotojų.

Parengta bendradarbiaujant su UAB „Investicijų ir verslo garantijos“

Rubrikoje „Verslo vinis“ rasite 10 drąsių ir sėkmingų verslo idėjų, kuriomis didžiuojasi jų autoriai ir visi padėję šiems verslams išvysti dienos šviesą bei sėkmingai augti.

Projekto „Verslo vinis“ iniciatorė INVEGA kviečia susipažinti su verslo finansavimo galimybėmis Lietuvoje ir išdrįsti pradėti bei plėsti savo verslus. Rubrikoje pateikiama informacija apie INVEGOS administruojamas priemones, kurios finansuojamos ES struktūrinių fondų lėšomis.

invega

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius