Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslas derlingose Vidurio Lietuvos žemėse

Vienas įdomiausių dalykų, susijusių su verslu – tai pirminė idėja. Kaip ateita į verslą ir kodėl pasirinkta būtent tokia, o ne kitokia sritis. Dažnai ši pradžia mitologizuojama, o laikui bėgant šis mitas įgauna vis daugiau spalvų. Kai klausimą apie verslo pradžią uždavėme Panevėžyje įsikūrusios UAB „Naftėnas“ direktoriui Dainiui Janėnui, jis atsakė paprastai - „galima sakyti, jog į šį verslą atėjau atsitiktinai“. Išėjęs iš ankstesnio darbo, ėmė dairytis sričių ir kartu su partneriais sugalvojo imtis naftos produktų saugojimo ir sandėliavimo. Bent pirmai pradžiai.
"Naftėnas" nuotr.
Naftėnas

Rasti, kur pradėti

„Bendrovę įsteigėme 1998 metais. Pirmaisiais veiklos metais užsiėmėme naftos produktų saugojimu ir sandėliavimu. Bendrovė „Lietuvos kuras“ tuo metu paskelbė išnuomojanti keletą jai priklausiusių kuro saugojimo bazių. Vieną iš jų išsinuomojome ir mes. Tokia buvo pradžia“, - pasakoja D. Janėnas.

Nuo 2000 metų įmonė ėmė importuoti Rusijos, Ukrainos gamintojų padangas sunkvežimiams, žemės ūkio technikai bei kitai specialiai technikai. Dar po dvejų metų „Naftėnas“ ėmėsi didmeninės naftos produktų  prekybos, o nuo 2004-ųjų – prekybos padangomis sunkiajam transportui, daugiausia žemės ūkio technikai.

„Esame įsikūrę Panevėžyje, netoliese derlingomis žemėmis garsėjantys Pasvalio, Kėdainių, ir Radviliškio rajonai. Nederlingame regione, tarkime Rytų ar Pietų Lietuvoje tokio verslo nebūtume išplėtoję“ , - sako „Naftėno“ direktorius.

Dainius Janėnas. Gintaro Lukoševičiaus nuotr.
Dainius Janėnas. Gintaro Lukoševičiaus nuotr.

Tradicinė problema – apyvartinių lėšų trūkumas

Pirminio kapitalo, bene svarbiausio komponento verslo naujokams, anot įmonės vadovo, veik nereikėjo. Verslui plečiantis, ėmus prekiauti kuru, pagrindiniu iššūkiu tapo apyvartinių lėšų trūkumas. Tradicinis iššūkis daugeliui įmonių. Tuomet sužinota ir apie bendrovę „Investicijų ir verslo garantijos“  („Invega“), teikiančią garantijas ir kitas verslo pradžią ir plėtrą skatinančias priemones.

„Jau 2010 metais bendravome su bankais, skolinomės pinigų apyvartinėms lėšoms. Vienas iš didžiausių tuometinių bankų pasiūlė mums pasinaudoti „Invegos“ garantijomis. Tais metais gavome pirmą paskolą, už kurią garantavo „Invega“, ji taip pat padengė dalį dvejų metų palūkanų. 2012 metais iš Atviro kredito fondo gavome jau dvigubai didesnę paskolą verslo plėtrai. “, - pasakoja D. Janėnas.

Ieškant finansavimo verslo plėtrai – tiek apyvartai, tiek naujoms investicijoms, vienas iš sprendimų yra būtent lengvatinės paskolos ir kredito linijomis iš Atviro kreditų fondo, finansuojamo Europos regioninės plėtros fondo. Iš šio fondo smulkiajam verslui skolina nedideli bankai, kurie itin palankiai žiūri į smulkiojo verslo finansavimą. Paprastai bankų palūkanos kredito linijoms varijuoja nuo 5-6 proc., jeigu skolinamasi iš Atviro kreditų fondo, bankai šiuo metu gali pasiūlyti apie 3,5 proc. dydžio palūkanas.

Kalbėdamas apie ateities planus, D. Janėnas užsiminė, kad pagrindinis įmonės tikslas, šalia jau vykdomų veiklų, išplėsti prekybą žymiausių užsienio kompanijų gaminamomis padangomis mūsų regione. „Kaip ir minėjau, padangomis pradėjome prekiauti dar 2000 metais. Tai buvo Rusijos, Ukrainos, Kinijos gamybos padangos. Modernėjant technikai, nebepatenkinome savo klientų poreikių. Tad nuo 2012 metų tapome oficialiais padangų grupės „Goodyear“ įgaliotais pardavėjais“, sakė UAB „Naftėnas“ direktorius.

Rubrikoje „Verslo vinis“ rasite daugiau drąsių ir sėkmingų verslo idėjų, kuriomis didžiuojasi jų autoriai ir visi, padėję šiems verslams išvysti dienos šviesą bei sėkmingai augti.

Projekto „Verslo vinis“ iniciatorė INVEGA kviečia susipažinti su verslo finansavimo galimybėmis Lietuvoje ir išdrįsti pradėti bei plėsti savo verslus. Rubrikoje pateikiama informacija apie INVEGOS administruojamas priemones, kurios finansuojamos ES struktūrinių fondų lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius