-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baidarių populiarumas neslūgsta: daugėja plaukiančių su mažais vaikais, liepos savaitgaliai beveik užimti

Nors dėl karantino ir šaltos vasaros pradžios baidarių sezonas šiemet prasidėjo vėliau, šios aktyvios pramogos teikėjai tikisi ne prastesnės vasaros nei pernai. Gamtos ir aktyvių pramogų išsiilgę lietuviai gausiai į baidares sėdo per Jonines, o norint surasti laisvų baidarių liepos savaitgaliui, teks gerokai paplušėti.
Plaukimas baidarėmis
Plaukimas baidarėmis / Baidarių bazė Kiškių kaime

Mėgstamiausia lietuvių vasaros pramoga tapęs plaukimas baidarėmis nesiruošia niekam užleisti savo vietos. Karštą Joninių dieną pakalbinti baidarių nuomotojus nebuvo paprasta – visi jie lydėjo gamtos ir vandens išsiilgusių baidarininkų grupes, vieną po kitos besileidžiančias į žygį vingiuotomis Lietuvos upėmis.

Pernai per Jonines tokio susidomėjimo nebuvo. Tikrai daugiau žmonių šiemet užsisakė baidares, – pastebi R.Rukas.

„Pernai per Jonines tokio susidomėjimo nebuvo. Tikrai daugiau žmonių šiemet užsisakė baidares. Aišku, visų baidarių neišnuomavome, nes tik vienas laisvadienis, tad daug žmonių vakar po darbų pradėjo plaukti, o šiandien tęsia“, – 15min pasakojo „Baidarių bazės Kiškių kaime“, įsikūrusios Ignalinos rajone, vadovas Rimantas Rukas.

Baidarių bazės Kiškių kaime nuotr./Plaukimas baidarėmis
Baidarių bazės Kiškių kaime nuotr./Plaukimas baidarėmis

Lakajos, Žeimenos, Kiaunos ir kitomis upėmis plaukimą baidarėmis organizuojantis R.Rukas didesnį susidomėjimą šiemet sieja su geru oru ir ilgu karantinu, išvarginusiu gyventojus.

Šiek tiek didesnį susidomėjimą ir per Jonines, ir likusiai vasarai pastebi ir tomis pačiomis upėmis plaukimą baidarėmis organizuojanti svetainės Baidares.com vadovė Danutė Grigienė.

„Baidarių paklausa panaši kaip ir pernai – gal net šiek tiek didesnė. Jaučiame, kad žmonės pasiilgę gamtos, žalumos, erdvės. Tikrai aktyviai užsakymai prasidėję, visai vasarai registruojasi“, – 15min sakė D.Grigienė, ištaikiusi tik minutėlę pokalbiui tarp baidarininkų grupių palydų.

Baidarių sezonas – mėnesiu vėliau

Karantinas ir šaltas pavasaris bei vasaros pradžia beveik mėnesiui atidėjo baidarių sezono pradžią.

Šiemet norintys plaukti baidarėmis pasirodė tik nuo birželio vidurio, kai pernai į baidares aktyvaus laisvalaikio mėgėjai sėdo jau gegužės pradžioje.

Šventosios, Siesarties ir kitomis upėmis plaukimą organizuojantis „Ukmergės baidarės“ bendrasavininkis Donatas Micia 15min pasakojo, kad šiemet norintys plaukti baidarėmis pasirodė tik nuo birželio vidurio, kai pernai į baidares aktyvaus laisvalaikio mėgėjai sėdo jau gegužės pradžioje.

Vyginto Skairaičio nuotr.
Vyginto Skairaičio nuotr.

„Labiausiai sezonas nusikėlė dėl orų, nes vėlavo pavasaris. Kai šaltas vanduo, niekas nenori plaukti, nes plaukiant baidarėmis norisi ir pasimaudyti“, – orų įtaką baidarių nuomos verslui pabrėžė D.Micia.

R.Rukas pridūrė, kad vėliau prasidėjusiam sezonui įtakos turėjo ir karantinas. „Birželio pradžia buvo apytuštė, nes žmonės niekur nevažiavo per karantiną, o jam pasibaigus ir atėjus geriems orams, išsiilgę gamtos žmonės vėl atvažiuoja“, – mano R.Rukas.

Liepos savaitgaliai – užimti

Visgi nors ir vėliau prasidėjęs baidarių sezonas netruko įsibėgėti. Baidarių nuomotojai tvirtina, kad žmonės aktyviai užsakinėja baidares visai vasarai, tad liepos savaitgaliams, ypač šeštadieniams, laisvų baidarių tektų gerokai paieškoti.

R.Rukas vardijo, kad šiuo metu laisvų baidarių galėtų pasiūlyti tik porai liepos šeštadienių – kitiems jau visos baidarės išnuomotos.

„Baidarė upėje“
„Baidarė upėje“

„Ukmergės baidarės“ bendrasavininkis D.Micia atskleidė, kad liepos šeštadieniams klientai baidares rezervuojasi net vasarį, tad kol kas laisvų baidarių likę tik liepos 11 dienai – visi kiti šeštadieniai jau užimti.

Tiesa, Baidares.com laisvų baidarių kol kas surastų dar visiems vasaros savaitgaliams.

O norintys plaukti darbo dienomis ar sekmadieniais susiorganizuoti išvyką upėmis galės be jokių sunkumų.

Liepos savaitgaliams, ypač šeštadieniams, laisvų baidarių tektų gerokai paieškoti.

Baidarių nuomotojai ragino gyventojus pasvarstyti apie plaukimą darbo dieną ar sekmadienį, nes tokiu būdu ne tik pavyks išvengti baidarių spūsčių populiariausiose upėse, bet ir gerokai sutaupyti. Kai kurie verslininkai sekmadieniais ir darbo dienomis baidares nuomoja perpus pigiau nei šeštadieniais.

„Iš savaitgalių nerekomenduočiau plaukti liepos 4 dieną – iš ilgojo savaitgalio ši diena pirmoji, tad žmonės nusprendžia, kad pati geriausia, todėl upėse bus per daug baidarių. Patarimas būtų rinktis ne šeštadienius, o sekmadienius – baidarės bus ir laisvos, ir perpus pigesnės“, – teigė Danutė.

Liepą kainos didžiausios

Baidarių kainos skiriasi priklausomai nuo dienos, regiono, inventoriaus naujumo ir net mėnesio.

„Baidarių bazė Kiškių kaime“ dvivietę baidarę darbo dienomis nuomoja po 17 eurų, penktadieniais ir sekmadieniais – 19 eurų, o šeštadieniais – 23 eurus.

Baidares-Varenoje.lt dvivietę baidarę darbo dieną nuomoja po 12 eurų, savaitgalį – iki 22 eurų.

O štai „Puntuko baidarės“ dvivietės baidarės nuoma savaitgalį 1 dienai – 20 eurų, tačiau liepą kaina išauga iki 25 eurų.

„Ukmergės baidarė“ dvivietės baidarės nuomos kaina liepos savaitgalį pasiekia ir 30 eurų, darbo dienomis – 15-17 eurų.

Papildomai dar kainuoja nuvežimas prie upės ir parvežimas atgal bei įvairaus inventoriaus nuoma – hermetinių maišų, kilimėlių.

Daugėja šeimų su vaikais

Baidarių nuomotojai pastebi, kad šią pramogą atranda vis įvairesnio amžiaus žmonės – jei anksčiau plaukė daugiausiai jaunimas, tai dabar baidares išbando ir senjorai, ir maži vaikai.

Ūla, Merkiu, Šalčia, Varėne plaukimą organizuojantis Juozas Lankelis, Baidares-varenoje.lt vadovas, pastebi, kad šiais metais ženkliai padaugėjo baidarėmis plaukiančių šeimų su mažais vaikais. Jis mano, kad aktyvią vasaros pramogą dažniau nusprendžia išbandyti šeimos, šiemet negalėjusio išvykti atostogauti į užsienį.

„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos dalyvių plaukimas Ūlos upe
„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos dalyvių plaukimas Ūlos upe

„Šeimos su mažais vaikais plaukia ir 13, ir 18 kilometrų“, – 15min vardijo J.Lankelis, pridūręs, kad Ūla išlieka populiariausia upe tarp baidarininkų jau daug metų.

Daugėjantį šeimų skaičių stebi ir D.Micia – ypač gausiai tėvai su mažais vaikais plaukia per Jonines.

„Šiemet šeimų daugiau. Kiek vežame šiandien baidarininkus – visi šeimos su vaikais. Jie pasirenka lengvesnę upę Šventąją, kuri mažiau agresyvi. O pernai daugiau plaukė jaunimas Siesartimi“, – ryškėjančia tendenciją įvardijo D.Micia.

Jis priduria, kad plaukimą baidarėmis išbando ir Lietuvos senjorai.

„Vienais metais 80 metų bobutė sėdo ir plaukė. Labai patenkinta buvo. Pradeda plaukti tėvai su kūdikiais ant rankų – plaukė net su metukų neturinčiu vaiku. Lietuvoje nelabai yra ką veikti su šeima – apvažiuoja pažintinius takus, o tada nori kažką kitą paveikti. O plaukimas baidare labai paįvairina kasdienybę“, – įsitikinęs D.Micia.

Plaukimas baidarėmis
Plaukimas baidarėmis

Lietuvoje liekant atostogauti daugumai gyventojų baidarių nuomotojai viliasi sulaukti daugiau klientų ir darbo dienomis, tačiau labiausiai laukia gero oro.

Populiarumas nepranyks

Iš baidarių nuomos besiverčiantys verslininkai įsitikinę, kad ši aktyvi vasaros pramoga populiarumo viršūnėje išliks dar ilgai.

R.Ruko nuomone, baidarių sezonas labai trumpas – daugiausiai žmonių plaukia nuo Joninių iki Žolinių, kadangi būtent šiuo laikotarpiu gali miegoti palapinėse. Tad per vasarą į baidarę sėdę tik kartą ar du, kitais metais jie vėl būna išsiilgę šios pramogos.

„Žmonės neplaukia baidarėmis ištisus metus. Jei savaitę dirba ofisuose, tai savaitgaliai, kai karšta vasara, nori į gamtą patraukti, o gamta visiems siejasi su vandeniu“, – mano R.Rukas.

Jis priduria, kad plaukiojimas baidarėmis – pigiausia vasaros pramoga, nes diena gali atsieiti tik šiek tiek daugiau nei 20 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius