Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Hakatonas „Lost in Identity“ spręs asmens duomenų saugumo problemas

Pasaulyje kas 39 sekundes įvyksta kibernetinė ataka, dalies jų taikinyje – asmeniniai duomenys. Dažniausiai nuo jų apsiginama, tačiau atakų skaičius nuolat auga. Būdų, kaip apsaugoti žmonių skaitmeninį ID, bus ieškoma balandžio 22-25 d. vyksiančiame hakatone „Lost in Identity“, prie kurio prisijungė didžiausi šalies startuoliai ir institucijos.
Kibernetinis saugumas
Kibernetinis saugumas / 123RF.com nuotr.

Planuojama, kad renginyje dalyvaus daugiau kaip 100 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių, tarp kurių – JAV ir Vokietija. Jie spręs „Rockit“, „Vinted“, „TeleSoftas“, Lietuvos banko, Vilniaus miesto savivaldybės, „Soverio“, „Vilnius Legal Hackers“ bei „NRD Cyber Security“ iššūkius, susijusius su kiberhigiena, e-identitetu, duomenų debesijos ir netgi buitinių prietaisų saugumu, taip pat biometrika, dirbtiniu intelektu ir kitomis sritimis. Generuoti idėjas ir sprendimus dalyviams padės beveik 30 skirtingų sričių specialistų.

Pasak hakatoną organizuojančio finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centro „Rockit“ vadovės Šarūnės Smalakytės, sparčiai besiskaitmenizuojančiame pasaulyje asmens duomenys tapo jautria ir pažeidžiama informacija.

Asmeninio arch. nuotr./Šarūnė Smalakytė
Asmeninio arch. nuotr./Šarūnė Smalakytė

„Žmonėms, kurie neturi skaitmeninio ID, išgyventi šiuolaikiniame pasaulyje yra gana sunku. Jeigu anksčiau žmonėms tokio ID reikėjo, pavyzdžiui, vykdyti finansines operacijas ar deklaruoti pajamas, per pandemiją šis laukas smarkiai išsiplėtė ir apima sveikatos apsaugą, švietimą, teisinių reikalų tvarkymą. Asmeninių duomenų vagystės sukelia didelį rezonansą visuomenėje, o skaitmenines paslaugas teikiančioms įmonėms reikia rasti naujų būdų, kaip geriau saugoti klientų duomenis ir išvengti darbuotojų klaidų“, – sako Š. Smalakytė.

Neseniai išleistoje Nacionalinio kibernetinio saugumo centro ataskaitoje teigiama, kad praėjusiais metais Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija gavo 181 pranešimą apie asmens duomenų saugumo pažeidimus. Be to, šalyje buvo suvaldyta iš viso 4330 kibernetinių incidentų, o jų skaičius, palyginti su 2019 metais, išaugo 25 procentais. Labiausiai padidėjo mėginimų įsilaužti skaičius – net 73 procentais.

Tarptautiniai ekspertai pastebi, kad pasaulyje itin sparčiai daugėja asmens duomenų saugumo pažeidimų. Pavyzdžiui, Kalifornijoje įsikūręs Asmens tapatybės vagysčių informacijos centras (ITRC) užfiksavo, kad JAV pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su prieš tai buvusiu, žmonių, kurių duomenys buvo pažeisti, skaičius išaugo net 564 procentas. Tai susiję su programišių vis dažniau vykdomomis „tiekimo grandinės“ atakomis (angl. supply chain attack), kai į stambią, daug duomenų valdančią organizaciją taikomasi pasinaudojant jos partnerių IT sistemomis.

Atliepiant šias aktualijas, hakatono dalyviams bus mesti drąsūs iššūkiai. Pavyzdžiui, „Vinted”, pirmasis Lietuvos „vienaragis”, jų mes net du. Pirmasis iššūkis susijęs su informacijos apie kibernetines atakas kaupimu – tokių incidentų identifikavimo ir valdymo procesu. Tam, kad kibernetinės atakos padaryta žala būtų sumažinta, svarbu atrasti galimas jos priežastis ir užbėgti įvykiui už akių. Nors apie šią aktualią problemą dabar kalbama vis dažniau, naujo ir modernaus sprendimo nėra, tad renginio dalyviai bandys rasti būdus, kaip būtų galima sumažinti kibernetinių atakų pavojus.

Antroji užduotis pakvies dalyvius ieškoti inovatyvių sprendimų asmeninių duomenų apdorojimui, siekiant sumažinti organizacijų naštą dėl Bendrojo duomenų apsaugos reglamento reikalavimų. Pavyzdžiui, daugeliui įprasta kasdien naudotis tokiomis išmaniomis finansinių mokėjimų saugumo paslaugomis kaip mobilusis parašas. Atlikdami antrąją užduotį, dalyviai galės išsiaiškinti, ar panašus sprendimas leistų taip pat gerai apsaugoti ir kitus asmeninius duomenis bei savo privatumą kibernetinėje erdvėje.

Anot „Vinted“ informacinio saugumo direktoriaus Tomo Martinkėno, pastarieji duomenų nutekėjimo įvykiai rodo, kad apsaugoti informaciją, užtikrinti veiklos tęstinumą ir duomenų integralumą vien įprastų ir laiko patikrintų sprendimų nepakanka. Reikia prisitaikyti prie kintančių verslo poreikių ir strategijos.

„Šį iššūkį galima įveikti apjungiant įvairias sritis: inžineriją, teisę, verslą, psichologiją ir kitas. „Lost in Identity“ kibernetinio saugumo renginį matome būtent kaip tokią erdvę – jungtį tarp įvairiapusiškų žmonių ir idėjų. Tik įvairumo dėka mes įveiksime iššūkius, kurie slegia organizacijų pečius jau daug metų. Manau, kad ir rinka, ir mes esame tam pasiruošę“, – teigia T. Martinkėnas.

Asmeninio arch. nuotr./Tomas Martinkėnas
Asmeninio arch. nuotr./Tomas Martinkėnas

IT paslaugų bendrovės „Telesoftas“ iššūkis hakatono metu bus skirtas sukurti sprendimą kuo paprastesniam ir įdomesniam kibernetinio saugumo mokymuisi. Tokia programine įranga norima padėti kiekvienam už saugumą atsakingam įmonės specialistui mokytis ir vis atnaujinti žinias.

„Kibernetinių atakų skaičius kiekvienais metais vis didėja, o nemažai įmonių jų net nepastebi. Visi šiame hakatone užgimsiantys sprendimai prisidės prie kibernetinio saugumo edukacijos, o geriausi, tikimės, atras galimybes išvysti dienos šviesą ir bus įgalinti. Mes patys visada ieškome naujų idėjų, kuriomis galėtume padėti ir nešti naudą žmonėms. O duomenų sauga šiuo metu daugeliui yra didelis skaudulys“, – sako bendrovės „Telesoftas“ direktorius Algirdas Stonys.

Asmeninio arch. nuotr./Algirdas Stonys
Asmeninio arch. nuotr./Algirdas Stonys

Centro „Rockit“ vadovės Šarūnės Smalakytės vertinimu, iškelti partnerių iššūkiai padeda labiau suprasti, kokie kritiniai kibernetinio saugumo klausimai egzistuoja šiuo metu.

„Paskaitę šių metų tendencijų prognozes, pamatysime, kad kibernetinis saugumas yra dėmesio centre. Šis hakatonas bus proga susitikti įvairių specialybių žmonėms iš labai skirtingų organizacijų ir bandyti sukurti naujus, aktualius saugumo sprendimus. Kartu mes auginsime Lietuvos finansinių technologijų bendruomenę, skatinsime inovacijų kūrimą ir pačios ekosistemos tobulėjimą. Tikimės, kad tokių renginių dėka Lietuva palypės dar aukščiau pasauliniame fintech reitinge“, – pasakoja Š. Smalakytė.

Susipažinti su hakatono „Lost in Identity“ programa ir visais iššūkiais galite paspaudę ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius