-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje iškasta druska būtų brangi, reiktų perdirbti, ne visa tiktų raugti agurkams

Rusijai paskelbus karą Ukrainoje, nutrūko ukrainietiškos druskos tiekimas – per porą savaičių parduotuvių lentynos ištuštėjo, tačiau jų užpildyti lietuviška produkcija neįmanoma, nors po žeme ties Usėnais, Šilutės rajone slypi didžiuliai druskos klodai.
Druska
Druska / 123RF.com nuotr.

Geologai sako, kad dėl didelių investicijų išgauti lietuvišką druską neapsimoka, tačiau iš gelmių ištrauktus gabaliukus galima pamatyti Vievio žemės gelmių informacijos centre.

Agurkų raugimui tiktų ne visa lietuviška druska

Lietuvos geologijos tarnyba, įvertinusi šio telkinio akmens druskos slūgsojimo sąlygas, kokybę, apskaičiavo išteklius – 545 mln. tonų. Tai reiškia, kad Lietuvos gelmėse kiekvienam šalies gyventojui yra po beveik 200 tonų akmens druskos.

Tarnybos Kietųjų naudingųjų iškasenų ir registro skyrius vedėjos Audronės Dumšienės teigimu, druska slūgso kaip kupolas – padas yra 500 metrų gylyje, o skliautas – 450 metrų.

Pasak jos, druskos klodas, kuris naudojimui tinka be sodrinimo, yra tiktai 10 metrų storio.

„Ir tinka be sodrinimo antros rūšies valgomajai bei gyvulininkystėje naudojamai druskai gaminti, o kita druska turėtų būti perdirbama. Tai agurkų raugimui ir marinavimui tiktų nedidelė dalis druskos, ne viso klodo“, – pasakojo A.Dumšienė.

Lietuviška druska vidutiniškai turi apie 6 proc. turi priemaišų – anchidrito, molingų medžiagų, gipso, karbonatų. Halito kiekis yra nuo 90,9 proc. iki 98 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius