-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitytojo klausimas: kaip išsirinkti tinkamą darbuotoją?

Sveiki. Gal galėtumėte patarti, kaip išsirinkti tinkamą darbuotoją? Vargstu jau kelerius metus, nes nerandu tokių, kurie visiškai atitiktų mano reikalavimus. Tai atsakomybės trūksta, tai labai lėtas, tai trūksta kruopštumo. Jau baigiu prarasti viltį, kad iš viso tokių žmonių yra. Kaip juos patikrinti? Nes iš pradžių visi apie save labai gerai kalba. Ačiū. Petrutė.
Mergina prie kompiuterio
Mergina prie kompiuterio / 123RF.com nuotr.

Atsako OVC Consulting Tyrimų grupės vadovė Ramunė Kabašinskienė

Asmeninio arch. nuotr./Ramunė Kabašinskienė
Asmeninio arch. nuotr./Ramunė Kabašinskienė

Rasti tinkamą darbuotoją šiandieninėje Lietuvos rinkoje tikrai sunku. Didelė emigracija bei specialistų trūkumas įkaitino darbo rinką, kaip jūs ir sakote, – jau ne vienerius metus darbuotojų atranka yra tikras galvos skausmas įmonėms. Vis tik sprendžiant pagal jūsų klausimo formuluotę, jūs vis dar turite prabangą rinktis. Nors pastaruoju metu tenka ne rinktis, o ieškoti darbuotojų, nes pats darbuotojas dažniau renkasi darbdavį nei pastarasis darbuotoją.

Dėl bendros COVID-19 situacijos sumažėjusios darbų apimtys kai kuriose srityse šiek tiek padidino pasiūlą darbo rinkoje. Tačiau vis tiek lieka klausimas, kaip atsirinkti sau tinkamą darbuotoją.

Pakalbėkime apie atrankos reikalavimus ir apie „visišką kandidato atitikimą“ keliamiems reikalavimams. Ar mes ieškome tinkamo, ar idealaus darbuotojo? Ar jis turi pilnai atitikti visą reikalavimų sąrašą? Dirbant su organizacijomis įvairiose personalo valdymo srityse, kai kada norisi tiesiai jų paklausti: „O kokį įvedimą, adaptaciją gaus pas jus naujokas? Kiek dėmesio jūs jam skirsite, kad jis kuo greičiau atskleistų savo galimybes? Su kokiu idealiu vadovu jam teks dirbti, t.y. ar jis jam bus tikras elgesio ir kompetencijos etalonas?“ Pasakyti „netiko“ visada galima, bet prieš tai savęs paklauskime, kiek mes padėjome naujokui „nepaskęsti“.

Gebėjimai, savybės, įgūdžiai... Ką vertinti? Norų sąrašas gali būti ilgas, bet idealių žmonių nėra. Todėl atrankoje labai svarbūs prioritetai: ko galite išmokyti ar išugdyti, su kuo galite susitaikyti ir kas yra būtina. Priimant sprendimą dėl kandidato tinkamumo padeda praktinis požiūris – kiek žmogus yra „mokytinas“, t.y. gali ir nori dirbti. Esminis dalykas yra tai, ar žmogus tinka organizacijos kultūrai, jos vertybėms. Nemažai teko dirbti atrankos srityje. Kai galvodavau apie kandidato atitikimą organizacijos kultūrai, man galvoje sukdavosi toks klausimas: „ar tai mūsų lizdo paukštis, ar ne?“ Naujoką daug ko galime išmokyti ar su kai kuriais jo trūkumais susitaikyti, bet žmogaus vertybės, požiūriai yra kertiniai dalykai.

Kaip kandidatus patikrinti? Sakote, kad jie visi apie save labai gerai kalba. O kaipgi kitaip,- juk yra prirašyta tonos knygų ir kilometrai interneto puslapių, ko klausti ir kaip atsakyti į klausimus atrankos pokalbio metu. Galima rasti ir gerų, profesionalių patarimų, kokie klausimai leis patikrinti tai, kas yra jūsų reikalavimų sąraše, siekiant išvengti standartinių arba tiesiog įdomių klausimų, kurie nepadės jums priimti sprendimo. Suprantama, per pirmą trumpą pokalbį galima susidaryti tik paviršutinį įspūdį, kuris nebūtinai bus teisingas.

Atrankos specialistų „profesinė akis“ ir naudojami įrankiai leidžia gauti apie kandidatus daugiau informacijos, negu vien tik pirminė jūsų nuomonė. Tačiau, jei darote atranką patys, nepamirškite seno gero būdo pasitikrinti savo įspūdžio apie kandidatą – rekomendacijų. Tik svarbu tinkami šaltiniai su kuo pakalbėti, ir tinkami klausimai, kurie būtų vertingi.

Ir pagaliau, būkime realistai – darbuotojų kaita yra, buvo ir bus. Įsivertinkime pagal darbo pobūdį ir pareigas, kurioms ieškome žmogaus, ir pakoreguokime savo lūkesčius – juk ne partnerį visam gyvenimui renkamės.

Turite klausimų personalo srityje? Klauskite Ramunės Kabašinskienės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius